U porodičnoj kući pronađeno još jedno Praljkovo pismo

Region

Slobodan Praljak ostavio je, osim pisma porodici, i pismo svome advokatu Niki Pinter, koja je za pismo saznala dan nakon samoubistva.

– U njegovoj smo sobi, među ostalim stvarima, našli i kovertu na kojoj piše Nika. To je pismo za Vas – prepričala je Nika Pinter razgovor sa sutkinjom.

Nika Pinter zastupala je Praljka od trenutka njegove predaje Haškom sudu i kroz cijeli taj niz godina klasičan se odnos advokat – klijent izgubio, postali su kućni prijatelji.

Prije odlaska na izricanje presude rekao joj je “Budi i dalje čvrsta i govori kako i govoriš. Uputi ih na Arhimedov zakon”. Sadržaj pisma koji je ostavio još ni Pinter nije poznat, jer je riječ o dokumentu koji je trenutno predmet istrage o samoubistvu, ali će ga Nika Pinter dobiti po završetku istrage.

Njegov advokat kaže kako je bio čovjek koji ne ostavlja stvari nedovršene, pa je očito sve pomno isplanirao i o svom samoubistvu.

– Pismo o svom ispraćaju, posljednju želju, Praljak je napisao nakon prvostepene presude – kaže Nika Pinter o pismu u kojem Praljak izražava želju za ispraćajem u krugu porodice i navodi da želi da mu pepeo bude prosut na Mirogoju.

Za pismo koje je prvo pronađeno, Nika Pinter kaže da su mnogi znali, jer nije tajio da ga je napisao, a njegova želja je bila da se otvori nakon njegove smrti.

– Stari smo, godine idu. Stvari trebaju sjesti na svoje mjesto – rekao je Praljak komentarišući sa advokatom svoju posljednju želju napisanu prije nekoliko godina.

Nacional.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *