Rusija će se na Olimpijskim igrama takmičiti bez zastave i bez himne!

Sport

Ruski sportisti moći će da se takmiče na predstojećim Zimskim olimpijskim igrama u Južnoj koreji (februar, Pjong Čang), ali pod okolnostima koje su prilično ponižavajuće po njih.

Bez obeležja!

Dakle, bez zastave i bez himne, što znači da ruske sportske povorke neće biti ni na ceremoniji otvaranja.

To je jedna od posledica konačne odluke Međunarodnog olimpijskog komiteta posle panela na kom su saopšteni rezultati istrage o dopingu ruskih sportista, preneli su strani mediji.

Praktično, bez zastave i himne, Rusije neće ni biti na olimpijskim igrama, a predsednik te zemlje Vladimir Putin već se oglasio povodom odluke MOK-a koju je nazvao “ponižavajućim kompromisom”.

Odluka o tome da ruski sportisti učestvuju u Koreji tek bi trebalo da bude doneta, dakle pitanje je da li će uopšte i da se pojave, a svi oni kojima to bude dozvoljeno moraće to da rade pod gore pomenutim uslovima.

Takođe, ukoliko neko od ruskih takmičara osvoji medalju, ona neće biti pripisana njegovoj zemlji.

Pored toga, u Koreju na Olimpijske igre zabranjen je dolazak svakom funkcioneru iz Olimpijskog komiteta Rusije.

Zabrana takmičenja Rusa je direktna posledica velike višegodišnje istrage koju je MOK uz pomoć svetske antidoping agencije sproveo protiv velikog broja sportista iz najprostranije zemlje na svetu, koji su, kako se pokazalo, sistematski bili dopingovani, u čemu su učestvovali i visoki funkcioneri OK Rusije.

Kako je dokazano, ljudi iz vrha OK Rusije komandovali su i uklanjanjem dokaza o dopingu sportista tako što su krišom menjali sadržaj bočica u kojima se nalazio urin.

Istragom su obuhvaćene Letnje olimpijske igre u Londonu 2012. i Zeimske Igre u Sočiju održane dve godine kasnije.

Rusija ima pravo žalbe na odluku MOK-a.

Telegraf.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *