Da li Evropa zavisi od ruskog gasa?

Svijet

Italija bi imala samo 15 dana prije proglašenja vanredne situacije, ukoliko bi Rusija prekinula izvoz gasa. To je zaključak ruskih medija koji su se bavili analizom koliko Evropa zavisi od ruskog gasa i može li SAD to da nadomjesti, ukoliko se prekine izvoz ruskog gasa u Italiju.

– U Italiji, udio ruskog gasa je oko 37 odsto. U Njemačkoj nešto manje od 28 odsto. Njemačke kompanije mogu bez ruskog gasa nedjelju dana duže od italijanskih – kaže analitičar tržišta Petr Puškarev.

Ovo pitanje postavljeno je u italijanskoj štampi poslije fatalne eksplozije u austrijskom gasnom pogonu, što je ozbiljno narušilo isporuke gasa Evropi.

Opasno je to što su druge zemlje u Evropi više zavisne od ruskog gasa nego Italija ili Njemačka, rekao je analitičar.

– Zavisnost Slovenije, Grčke i Mađarske je na nivou od 41 do 45 procenata. Bez gasa iz Rusije, oni bi mogli da se suoče s velikom nestašicom i to u roku od deset dana – rekao je Puškarev.

Dodao je da Češka, Slovačka, Finska, Litvanija, Letonija i Estonija skoro 100 odsto zavise od ruskog gasa.

Prema riječima Puškareva, korak ka snabdijevanju tečnog gasa iz Katara i SAD je važno za Evropu, ali samo kao alternativa u slučaju vanrednog stanja kao što je bilo ovo u Austriji.

– LNG je skup. To bi potrošače koštalo 50-70 odsto više od gasovoda, i jednostavno se ne traži u velikim količinama zbog tehničkih problema. Dakle, Vašington nema nijednu šansu da skloni Rusiju sa evropskog tržišta gasa – rekao je Puškarev.

To je razlog zašto SAD vrše pritisak na Evropu, dodao je on.

Večernje novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *