Protokol o saradnji u oblasti transplantacione medicine

Društvo

Ministar zdravlja Hrvatske Milan Kujundžić i ministar zdravlja Federacije BiH Vjekoslav Mandić potpisali su danas u Zagrebu Protokol između dva ministarstva o saradnji iz oblasti transplantacione medicine.

Protokolom je omogućena saradnja na obostrano zadovoljstvo i dobrobit građana koja obuhvata i podsticanje održivog razvoja programa transplantacije u FBiH pružanjem tehničke podrške i prenosom znanja i iskustva Hrvatske, koja je jedna od vodećih svjetskih zemalja u ovoj oblasti.

Cilj potpisivanja Protokola je promocija primjene najviših etičkih načela i stručnih standarda te savremenih organizacijskih, pravnih i drugih rješenja iz oblasti darovanja i presađivanja ljudskih organa.

Načelo solidarnosti ostvaruje se omogućavanjem dostupnosti darovanih organa u Hrvatskoj posebno vulnerabilnoj grupi pacijenta iz FBiH, dok se načelo reciprociteta ostvaruje balansom darovanih i primljenih organa između državljana FBiH i državljana Hrvatske, odnosno Evrotransplanta.

Ovakvim vidom saradnje biće omogućena transplantacija visoko urgentnih primaoca iz FBiH kojima je indicirana transplantacija jetre i srca u Hrvatskoj, a istovremeno darovani, a neiskorišteni organi iz FBiH primaoce bi pronašli u Hrvatskoj ili jednoj od zemalja Evrotransplanta.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *