U penziju ide 212 željezničara, prosječan dug 18.000 KM po radniku

Društvo

Do Nove godine u penziju ide 212 radnika ŽRS, a da bi ova operacija uspela Vlada RS je najvećem gubitašu u Srpskoj pozajmila 3,8 miliona KM.

Potvrdila je to premijerka Željka Cvijanović, izjavivši da se “i bez novca Svetske banke krenulo u kadrovsko i operativno restrukturisanje Železnica RS”.

U Ministarstvu saobraćaja pojašnjavaju da se radi o kratkoročnoj pozajmici sa računa posebnih namena, s ciljem da rešavanje viška zaposlenih počne pre nego što stigne nedavno odobreni zajam Svetske banke.

U penziju ide 212 radnika, koji su za to stekli uslove prema najnovijim izmenama Zakona o železnicama. Računica pokazuje da će, u proseku, penzionisanje jednog železničara koštati 18.000 KM, jer se moraju izmiriti nagomilani dugovi za doprinose, te neisplaćene plate i druge naknade radnicima.

– Pre odlaska u penziju za ove radnike se moraju izmiriti sve obaveze, kako prema njima, tako i prema fondovima – potvrdila je portparolka Ministarstva saobraćaja RS Nikolina Trninić.

Iz Svetske banke već stižu pohvale na račun spremnosti Vlade RS da se uhvati u koštac sa problemima u ŽRS. Kako saznaje “EuroBlic”, upravo izmene zakona, kojim je propisano obavezno penzionisanje železničara koji imaju 40 i više godina staža, bile su presudne da Svetska banka, nakon više odlaganja, odobri Srpskoj veliki zajam za veliko spremanje železnica.

Najslabija karika

Kako je ranije najavljeno, kredit od 53,1 miliona evra namenjen je za unapređenje upravljanja i postizanje efikasnosti i finansijske održivosti Železnica RS, ali će najviše novca biti potrošeno na “restrukturisanje radne snage”.

Da je radna snaga najslabija karika “Železnica RS” ocenio je nedavno i Baher el Hifnavi, vodeći ekonomista Svetske banke. On je uveren da Železnice RS imaju perspektivu, ali da je neracionalno da preduzeće troši oko 65 odsto celokupnih rashoda na radnike.

– Kada se svede na oko 40 odsto može se reći da je to razumno, a da bi se to postiglo broj radnika u ŽRS treba svesti na oko 2.000. Dobro je što je Vlada RS već počela da radi na smanjenju broja zaposlenih – rekao je Hifnavi.

Cvjetković: Zakon se mora poštovati

Predsednik Sindikata mašinovođa ŽRS Simo Cvjetković potvrdio je za “EuroBlic” da su već sačinjeni spiskovi radnika za penzionisanje, te da su od Ministarstva saobraćaja železničari dobili garancije da će sva dugovanja prema njima biti izmirena u skladu sa zakonom.

– Nadamo se da će tako i biti, ako ne bude, spremni smo za protest – rekao je Cvjetković.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *