Srbi u Hagu proslavili Božić, paru izvukao Hrvat

Svijet

Srbi zatočeni u Sheveningenu proslavili su Božić, ali pored Ratka Mladića, Radovana Karadžića, Stojana Župljanina i Miće Stanišića, kako se saznaje novčić iz česnice dobio je – Hrvat Berislav Pušić.

Četvorica Srba pozvala su petoricu Hrvata, Jadranka Prlića, Bruna Stojića, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Pušića, da im budu gosti na ručku za ovaj praznik. Stojan Župljanin, koji je zamjesio i ispekao česnicu, izlomio je svakome po parče, a Pušić je u svom našao jedan evro.

On je bivši načelnik službe za razmjenu zarobljenika u tzv. Herceg-Bosni tokom rata u BiH, osuđen je na deset godina zatvora i na slobodu bi trebalo da izađe početkom aprila.

Na božićnoj trepezi u Sheveningenu bili su pečenje, salata i sokovi. Kad su vjerska slavlja ili rođendani, zatvorenicima je dozvoljeno da preko zatvorske službe naruče hranu koju žele i svečano obilježe svoj praznik. Oni to sami plaćaju, a namirnice ili gotova hrana prolaze rigoroznu kontrolu. Srpske zatvorenike u ponedjeljak je posjetio i starešina roterdamske crkve, svešetenik Vojislav Bilbija. Držao je liturgiju u zatvorskoj kapelici, kojoj su prisustvovala sva četvorica.

General Ratko Mladić dobio je u pritvoru nekoliko stotina čestitki za Božić.

– Drago mu je i raduje se kad ih dobije. To su uglavnom pozdravi, ljudi mu daju podršku, poručuju da ne klone, da će ga zauvjek pamtiti… – rekao je generalov sin Darko.

– Većina tih pisama je od nepoznatih ljudi, Srba širom svijeta, ali mnogo mu i Rusi pišu. Ranije je na svako pismo odgovarao, ali sad se zamara, pa ne stigne baš na svako da uzvrati.

novosti.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *