Zahuktava se borba za crkvenu imovinu u Crnoj Gori

Region

Iz Crnogorske pravoslavne crkve je saopšteno da su Peticiju za poništenje, kako se navodi, svih nezakonitih upisa SPC nad crnogorskim manastirima i crkvama i njihovo vraćanje u vlasništvo državi Crnoj Gori, potpisali lideri više partija. Neki su to već demantovali.

Među njima su, kako navode, i predsjednik Parlamenta i SD Ivan Brajović, kao i predsjednici većeg broja parlamentarnih i vanparlamentarnih stranaka: Ranko Krivokapić – SDP, Dritan Abazović – URA, Andrija Popovoć – Liberalna partija, Dragan Ivančević – Crnogorska i mnogi drugi ugledni građani, profesori, akademici.

“Već nakon sedam dana od početka potpisivanja elektrinske Peticije, koju je pokrenuo Vesko Karadžić iz Udruženja Crnogoraca Kanade, i ova dva dana potpisivanja uz ličnu kartu po crnogorakim gradovima, peticiji je pristupilo ukupno blizu 3000 građana.. Javnost je upoznata da je Crnogorska pravoslavna crkva otvorila prostorije svojih crkvenih opština za potpisivanje, a od ponedjeljka će i Crnogorska otvoriti svoje službene prostorije u Budvi, Cetinju, Podgorici i Bijelom Polju, svakim radnim danim od 10 do 12h za sva zainteresovana lica koja žele da pristupe peticiji. Peticija traje do 28. februara, nakon čega će se uputiti državnim organima na razmatranje kada počinje i redovno proljećno zasijedanje Skupštine.”, navode iz CPC.

Dodaju kako su neuspjele sve “insinuacije i uvrede koje dolaze od strane SPC i medija koji oni kontrolišu, a koje lažima i podmetanjima pokušaju da tu legitimnu demokratsku inicijativu dezavuišu i osujete”.

Grupa građana Crne Gore, većinom pristalica kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve (CPC), pokrenula je inicijativu za ukidanje vlasništva Srpske pravoslavne crkve “nad crnogorskim manastirima i crkvama”.

Akcija je zaživjela nakon što je poglavar CPC Miraš Dedeić na Božić ponovo zatražio od države da vrati “otetu crkvenu imovinu”. Pokretači, između ostalog, navode da je nezavisnu i međunarodno priznatu Kraljevinu Crnu Goru 1918. godine okupirala i anektirala Srbija.

Crkvenom imovinom, čiji je titular Mitropolija crnogorsko-primorska, baviće se tužilaštvo u Podgorici, i to po tužbi kanonski nepriznate CPC.

Abazović ipak nije potpisao peticiju?

Predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović nije potpisao “Peticiju za poništenje svih nezakonitih upisa SPC nad manastirima i crkvama”, već je, kako tvrde u tom pokretu, u pitanju najobičnija udbaška podmetačina tajnih službi, koji nametanjem ovih tema pokušavaju zbuniti građane uoči predstojećih izbora u Beranama i Ulcinju, ukazali su u Građanskom pokretu URA.

URA je demantovala navode medija da je Abazović, uz Ivana Brajovića i Ranka Krivokapića, jedan od potpisnika te online peticije. U pokretu URA tvrde i da je potpis najobičniji falsifikat.

“Dritan Abazović poštuje sve vjeroispovjesti i religijske organizacije, ali nije potpisao nikakvu peticiju. Kao neko ko je svoj čitav život i vaspitanje posvetio prijateljstvu i pomirenju međz narodima i religijama, sigurno ne bi na ovaj način uvlačio ta pitanja u političku arenu. URA uvažava sekularno uređenje Crne Gore i duboko vjeruje da te teme ne treba zloupotrebljavati nijedna politička partija, u predizborne svrhe. Međutim, više je nego jasan i prepoznatljiv potpis crnogorskih tajnih službi, čiji je jedini i osnovni cilj da svađaju opozicione partije i vraćaju fokus na identitetske teme”, saopštili su u Građanskom pokretu URA.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *