Zadivljujuća bića sa morskog dna (VIDEO)

Magazin

Mora i okeani su mjesta gdje žive mnoga bića koja kao da nisu sa ovog svijeta. Naučnici su nedavno napravili sjajne snimke nekih od njih.

Tim “Nautilus live” predvođen dr Robertom Balardom, profesorom okeanografije, istraživao je Tihi okean nedaleko od ostrva Sokoro u arghipelagu Reviljahihedo.

Tamo su na dubini od oko 1 200 metara snimili meduzu Halitrephes maasi koja neobično podsjeća na vatromet. Kako se hranjive materije kreću kroz tijelo meduze, ona izgleda kao da svijetli u crvenoj, roze i žutoj boji.

{youtube}9D0eyl7-XQA{/youtube}

U mraku, kakav vlada na toj dubini, ove boje se ne vide, ali su osvijetljene zahvaljujući svjetlosti iz podvodnog robota ROV Hercules.

Na sličnoj dubini, ovaj robot je snimio i lignju vampira Vampyroteuthis infernalis, neobično biće koje zapravo ne pripada ni lignjama ni sipama ni hobotnicama, već posebnom redu glavonožaca Vampyromorphida. Iako je nazvana po mitskom biću vampiru zbog neobičnog tamnog plašta, ona nije predator.

– Ovaj glavonožac je ustvari sakupljač otpada. Oon se hrani takozvanim morskim snijegom (mrtvim planktonima, algama, fekalijama, odbačenim školjkama ljuskara itd prim.prev) pomoću dva dugačka tanka filamenta koji izlaze iz sredine njene mreže ruku koja liči na kišobran – navela je istraživačka grupa ekspedicije Nautilus live.

{youtube}UgR6yAffsZg{/youtube}

Ti filamenti su ljepljivi, pa se hranljive materije lijepe za njih i onda ih ovo neobično biće prenosi do svojih usta.

Blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *