Savjet Evrope istražuje Markovićevu zbog korupcije

Politika

Savjet Evrope pokrenuo je istragu zbog korupcije protiv poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH i člana parlamentarne delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope Milice Marković!

Ovo je danas saopštilo Ministarstvo inostranih poslova BiH te dodalo da je netačna tvrdnja Markovićeve da nije predmet nikakve istrage u Savjetu Evrope. Iz ovog ministarstva navode da odlukom Komiteta ministara Savjeta Evrope u junu 2017. godine formirano Specijalno istražno tijelo koje je dobilo mandat da, između ostalog, prikupi neophodnu dokumentaciju i potrebne informacije u vezi sa “mogućim koruptivnim djelovanjem tri poslanika Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, od kojih je jedan i Markovićeva”.

Ovo istražno tijelo, koje ima značajna ovlaštenja, poseban budžet i čiji je rad strogo povjerljiv i potpuno nezavisan u odnosu na Komitet ministara i Parlamentarnu skupštinu Savjeta Evrope, trebalo bi do polovine 2018. godine da podnese prvi izvještaj, navode iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

U saopštenju se dodaje da je specijalizovano istražno tijelo, koga čine tri nezavisna eksperta, formirano povodom zahtjeva pojedinih članova Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope za istraživanje tvrdnji o korupciji troje članova Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope.

Ovo tijelo se prvi put sastalo u julu prošle godine, a u septembru su održana prva saslušanja svjedoka.

Iz Ministarstva inostranih poslova BiH navode da su ovo činjenice koje je prikupila Stalna misija BiH pri Savjetu Evrope u Strazburu i da o njima upoznaju javnost povodom “neutemeljenih napada Markovićeve na ministra Igora Crnatka, a posebno zbog njene netačne tvrdnje da nije predmet nikakve istrage u Savjetu Evrope”.

U saopštenju se izražava žaljenje što je jedan od poslanika Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope iz BiH “predmet sumnje za koruptivna djelovanja u okviru svojih poslaničkih aktivnosti”.

Ministarstvo inostranih poslova BiH smatra da je veoma važno da se poštuje princip presumpcije nevinosti i izražava nadu da će rad ove komisije pokazati da poslanici iz BiH nisu bili uključeni u nezakonite djelatnosti, kao članovi ovog važnog tijela Savjeta Evrope, navodi se u saopštenju.

Ne istražuju mene, nego Azerbejdžan

Sa druge strane, Markovićeva ističe da su navodi Ministarstva inostranih poslova BiH “stara priča u kojoj je učestvovao ambasador BiH u Savjetu Evrope Predrag Grgić iz PDP-a”.

– Očigledno da se ministar Igor Crnadak poziva na to. Oni su tu priču izmislili i iskonstruisali, jer su ostali bez dokaza na moje upite da dostave dokumente za sve ono što je ambasador tvrdio, a na kraju je priznao da je sve rekao po nalogu Mladena Bosića kako bi iskonstruisali cijelu priču. Dakle, pokazalo se da nisu imali šta da dokažu – poručila je za Vijesti.ba Markovićeva.

Ona je dodala da će u aprilu biti dostupan izvještaj anketne komisije koja istražuje poziciju Azerbejdžana kao članice Savjeta Evrope, a “ne nje lično ili nekog drugog zastupnika Savjeta Evrope”.

– Samo treba sačekati april i tada će biti demantovane izjave i Igora Crnadka i Mladena Bosića i PDP-ovog ambasadora. Izvještaj će potvrditi da je sve što oni rade tendenciozno i da je bio napad na mene lično – zaključila je Markovićeva.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *