Znate li gdje možete popiti najjeftinije pivo na svijetu?

Magazin

Najjeftinije pivo možete popiti u prestonici Venecuele, Karakasu, ali zato dobro razmislite da li ćete popularni napitak naručiti u Dubaiju, Dohi, Rejkjaviku ili Oslu.

“Lonely Planet” je istraživao gdje je na svijetu najjeftinija pinta piva. Nemojte da vas buni ova mjera, jer pinta iznosi nešto više od pola litra, tačnije 568 mililitara.

Dakle, ako se slučajno nađete u kafiću u glavnom gradu Venecuele, ne morate da brinete da li ćete naručiti turu za ekipu. Naime, malo više od pola litra piva u Karakasu platićete u prosjeku 1,1 konvertibilnu marku.

Na suprotnoj strani, kao grad u kojem se toči najskuplje pivo, našao se Dubai. Tu prosječna cijena pinte iznosi 19,20 marke, pa je u pustinjskoj ljepotici popularni napitak teško i sebi priuštiti, a kamo li drugima. Istraživanje je sprovedeno u 177 svetskih gradova, a ustanovljeno je da ćete, naručujući pivo, “bankrotirati” i u Dohi (19,2 KM), Rejkjaviku (16,6) i Oslu (15,8). S druge strane, nakon Karakasa, more jeftinog piva popićete u Taškentu (1,3 marke) i Lagosu (1,4).

“Lonely Planet” se pozabavio i prostorom bivše Jugoslavije, a rezultati su sljedeći. Najjeftinija pinta piva je u Sarajevu i Skoplju, sa cijenom 3,1 marku. Potom slijede Beograd (3,3), Podgorica (3,4) i Zagreb (četiri). Najskuplja je Ljubljana (5,2).

PunKufer.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *