Hrvatski MUP Dodika tretirao kao običnog civila

Aktuelno

Tokom nedavne posjete Srbima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi u na području Karlovca, hrvatske vlasti su Milorada Dodika tretirale kao običnog građanina, uskraćujući mu naoružano obezbjeđenje i policijsku pratnju.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je u srijedu privatno i neslužbeno osvanuo u Hrvatskoj, zaista je i bio u tom statusu, ali je ipak priželjkivao nešto drugačiji tretman, navodi Jutarnji list u tekstu o Dodikovoj posjeti Karlovcu.

U tekstu se ističe da hrvatski MUP Dodika nije tretirao kao državnog funkcionera koji ima status štićene osobe, zbog čega njegovm obezbjeđenju nije bio dopušten ulazak u Hrvatsku s naoružanjem, niti je u Hrvatskoj dobio pratnju policije.

– Ambasada BiH u Zagrebu obratila se 12. februara našem Ministarstvu unutrašnjih poslova i obavijestilo da Dodik planira 14. februara putovati u Hrvatsku, u Gornjokarlovačku eparhiju, kako bi se sastao s episkopom gornjokarlovačkim Gerasimom, s kojim će proslaviti krsnu slavu Sv. Trifuna. Naveli su da namjerava ući na graničnom prelazu Stara Gradiška i zatražili da se o tome obavijesti MUP i da mu hrvatska policija da pratnju dok je na teritoriji Hrvatske – citira u nastavku sagovornika iz MUP-a koji je dodao da je Ministarstvo spoljnih poslova sve to prenijelo MUP-u.

Dodiku je proslijeđen odgovor da njegova pratnja može ući u Hrvatsku isključivo kao u svojstvu civila, odnosno bez oružja, a da ga nakon prelaska granice hrvatska policija neće obezbjeđvati jer nema status štićene osobe.

Predsjednik RS Milorad Dodik je u Hrvatsku stigao u srijedu u nenajavljenu posjetu,za koju se, prema navodima Jutarnjeg, nije znalo čak ni u političkim krugovima srpske nacionalne manjine.

Dodik je izjavi za banjalučke medije rekao da je u Karlovac došao da podrži Srpsku pravoslavnu crkvu i Eparhiju gornjokarlovačku koja je slavila krsnu slavu Svetog Trifuna, a na poziv episkopa gornjokarlovačkog Gerasima. U srijedu je tako nakon obilaska Sabornog hrama Svetog oca Nikolaja Mirlikijskog i liturgije, koju je služio episkop bihaćko-petrovački Sergije, posjetio domaćina episkopa Gerasima.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *