Liniju za pomoć žrtvama nazvalo 3.693 osobe

Društvo

SOS liniju za pomoć žrtvama porodičnog nasilja 1264 tokom 2018. godine pozvale su 3.693 osobe, izjavila je Srni portparol Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske Mirela Vujanović.

Vujanovićeva je rekla da nema značajnijih promjena u broju poziva proteklih godina, a da su žrtve, uglavnom, žene.

“Neznatan je broj muškaraca žrtava nasilja, nerijetko se desi da nije ni bilo prijava”, rekla je Vujanovićeva.

Lana Jajčević iz Fondacije “Udružene žene” izjavila je Srni da su od ovog broja Ministarstva žrtve porodičnog nasilja 1.224 puta pozvale ovu organizaciju, te da broj poziva i dalje nije pravi pokazatelj zastupljenosti ovog problema u društvu.

Prema njenim riječima, “tamna brojka” je i dalje dominantna, jer mnoge žrtve ne prijavljuju nasilnika, ali i one koje to učine često se zaustave samo na pozivu.

“Razlog odustajanja od procesuiranja nasilnika jesu blage kazne koje su najčešće uslovne, što dodatno obeshrabri žrtvu koja je ionako teško skupila hrabrost da zatraži pomoć”, smatra Jajčevićeva.

Ona je ocijenila da nije dobro što zakonodavstvo nasilje tretira i kao krivično djelo i kao prekršaj.

“Velike probleme predstavlja što se nasilje u porodici na dvojak način zakonski tretira u Srpskoj. Krivični zakon propisuje da je to krivično djelo, a Zakon o zaštiti od nasilja u porodici definiše ga kao prekršaj. Sudovi najčešće nasilje tretiraju kao prekršaj, a kazne su nerijetko samo uslovne što, značajno utiče na žrtvu zlostavljanja da odustane od prijave”, rekla je Jajčevićeva.

Ona je dodala da se “Udružene žene” godinama zalažu da porodično nasilje bude iskučivo krivično djelo, kao što to predviđa i Istambulska konvencija sa kojom bi zakonodavstvo Srpske trebalo da se usaglasi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *