Aktivisti: Počelo uništenje rijeke Sane

Društvo

Povodom puštanja u rad hidroelektrane Medna, Koalicija za Sanu ukazuje na to da je došao početak kraja jedne od najpitkijih i najčištijih rijeka u BiH, rijeke čije ime znači zdravlje.

– Simbolično smo prije najavljenog puštanja u rad hidroelektrane Medna obilježili početak uništenja rijeke Sane. Želimo da razotkrijemo laži i obećanja, ova hidroelektrana neće donijeti nikakvo dobro. Protiv hidroelektrane Medna smo se sa lokalnom zajednicom od početka oštro borili, međutim, interes investitora je bio veći – poručila je iz Centra za životnu sredinu Nataša Crnković.

Dodaje da je hidroelektrana Medna jedan od najgorih projekata ovog tipa u BiH.

Uništavanjem rijeke Sane, navodi ona, povlači se niz neodgovornosti sa ekološkog, ekonomskog, pravnog i moralnog aspekta.

Crnkovićeva podsjeća i da su nadležni organi, uprkos argumentima i činjenicama koje su lokalno stanovništvo i Koalicija za Sanu iznosili, odobrili izgradnju hidroelektrane Medna.

– Odobravanje subvencija austrijsko-njemačkoj firmi Kelag, ili tačnije, davanje novca građana naše zemlje, smatramo kao pljačku sopstvenog naroda. Dokazanom Ekonomskom studijom zemlja gubi od više od milion KM. Svakako, gubimo i mnogo više, prirodu i zdravlje ljudi – poručio je koordinator Koalicije za Sanu Goran Krivić.

Obećanje da će Medna obezbijediti nova radna mjesta, istakao je, nestaju isto kao što će i Sana da nestaje u cijevima.

– To obećanje je laž i obmana investitora koji se kriju iza najava privrednog napretka naše zemlje.Uništavanje rijeke Sane neće proći neopaženo, jer Koalicija za Sanu planira da vrši monitoring rada ove hidroelektrane i njen uticaj na životnu sredinu, ali i da pokrene ponovo proceduru za zaštitu izvorišta Sane – zaključio je Krivić.

Koaliciju za Sanu sačinjavaju 23 udruženja iz osam gradova u slivu ove rijeke koji godinama ukazuje na nepravilnosti pri planiranju i izgradnji hidroelektrane Medna na rijeci Sani.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *