Erdogan zabranio pjesme u kojima se pjeva o ljubavi i alkoholu

Svijet

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan zabranio je izvođenje pjesama u kojima se spominju alkohol i ljubav na državnoj televiziji Turske.

– Svako veče votka, rakija i vino, što više pijete, postajete luđi i tužniji, glasi stih iz popularne turske narodne pjesme, koja se uglavnom pjeva na svadbama i proslavama, ali to, očito, smeta Erdoganu.

Turski predsjednik je uredbom tu pjesmu zabranio na turskoj državnoj televiziji TRT. Erdogan je zabranio pjesmu smatrajući je “nemoralnom i neprimjerenom” turskom društvu, javlja DW.

Turskoj državnoj televiziji TRT zbog “neprimjerenog sadržaja” vlada je zabranila emitovanje 202 pjesme, što je izazvalo ljutnju kod gledalaca.

Osim pjesama u kojima se spominje alkohol, na popisu zabranjenih našle su se i neke popularne ljubavne pjesme kao što su “Rana na srcu” i “Zagrli me”, pa čak i pjesme posvećene majci kao što je “Zbogom, majko”. Ljubavne pjesme, kažu, izazivaju seksualne osjećaje, a majka je svetinja i ne smije se koristiti u pjesmi, prenosi “Večernji list”.

Na toj listi našlo se i 66 kurdskih narodnih pjesama koje su okvalifikovane kao “političke”.

Analitičari smatraju da uvođenjem predsjedničkog sistema u Turskoj Erdogan ne želi samo da promijeni politički sistem, već i da sekularnu državu pretvori u vjersku.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *