SAD se miješa u kineske unutrašnje poslove

Svijet

Kina je pozvala Ameriku da “ispravi grešku” nakon što je američki predsjednik Donald Tramp odobrio nove regulative koje omogućavaju višerangiranim zvaničnicima Vašingtona da putuju u Tajvan i da se sreću sa svojim kolegama.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Lu Kang izjavio je da klauzule zakona, iako nisu pravno obavezujuće, ozbiljno krše princip “jedinstvena Kina” i šalju pogrešnu poruku separatističkim snagama na Tajvanu.

“Tražimo od Amerike da ispravi svoju grešku, da prestane sa uspostavljanjem bilo kakvih zvaničnih veza sa Tajvanom ili za poboljšanje sadašnjih odnosa sa Tajvanom”, naglasio je Kang.

Iz Ministarstva odbrane Kine saopšteno je da se Vašington ovim zakonom “miješa u kineske unutrašnje poslove”.

Američki predstavnici već mogu da odlaze u Tajvan, čiji zvaničnici povremeno posjećuju Bijelu kuću, ali u pitanju su manje važni sastanci kako bi se izbjeglo negodovanje Kine.

Zakon o putovanju na Tajvan koji je Tramp potpisao u petak nakon usvajanja u Kongresu, ohrabruje posjete između američkih i tajvanskih zvaničnika svih nivoa.

Vašington je prekinuo zvanične diplomatske odnose sa Tajvanom 1979. godine zbog politike “jedna Kina”, ali održava trgovinske odnose sa ostrvom i prodaje im oružje zbog čega Kina negoduje.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *