Predsjednica CIK BiH na saslušanju u SIPA

Društvo

Predsjednica Centralne izborne komisije BiH, Irena Hadžiabdić, trenutno je na saslušanju u SIPA.

Prema informacijama Žurnala, prije Hadžiabdić saslušani su i ostali članovi CIK-a, jer postoje sumnje da je neko od njih u ladici zadržao prijavu o sukobu interesa protiv Ostoje Kremenovića, bivšeg predsjednika i člana Ureda za razmatranje žalbi Agencije za javne nabavke BiH.

– Sve se dešavalo 2011. godine, kada je protiv Kremenovića podnesena prijava za sukob interesa. CIK tu prijavu nikad nije stavio u procedure – kazao je za Žurnal sagovornik uključen u istragu.

Tri godine kasnije Ostoja Kremenović odigrao je ključnu ulogu da firma Atlantik, bliska SNSD-u, dobije posao štampanja glasačkih listića za opšte izbore 2014. godine.

Kremenović je bio ministar u prvoj vladi Milorada Dodika, a kasnije je postao predsjednik Kancelarije za razmatranje žalbi. Kada je 2014. godine posao štampanja glasačkih listića dodijelio hrvatskoj firmi Zrinski iz Čakovca, Kremenović je, prema pisanju medija, zajedno s tadašnjim predsjednikom, a današnjim članom CIK-a Brankom Petrićem donio odluku da se usvoji žalba banjalučke firme Atlantik.

Koliko je situacija bila dovedena do apsurda pokazuje činjenica da je obavijest o prihvatanju Atlantikove žalbe Kremenović umjesto u CIK poslao u pržionicu kafe, a sve je opravdao navodno pogrešno zapisanim brojem faksa.

Uprkos svemu, Atlantik je te godine dobio posao štampanja glasačkih listića, a sve je ponovljeno i dvije godine kasnije.

– Postoji sumnja da je Kremenović bio u direktnoj vezi s pojedinim članovima CIK-a koji su prvo sakrili prijavu o njegovom sukobu interesa, da bi on kasnije pomogao čelnicima CIK-a da posao štampanja listića dodijele firmi bliskoj predjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku – kazao je izvor Žurnala uključen u istragu ovog slučaja.

Žurnal

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *