Ko upravlja sistemom obrazovanja u Srpskoj, Crkva ili država?

Društvo

Nakon što je SPC odbila prijedlog Ministarstva prosvjete da se, pored vjeronauke, uvedu i izborni predmeti etika i kultura te umjetnost, otvoreno je pitanje ko upravlja sistemom obrazovanja u Republici Srpskoj, Crkva ili država.

Kao što je već poznato, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske aktivno razmatra inicijativu Srpske pravoslavne crkve da vjeronauka bude izborni predmet u srednjim školama u RS. Inicijativa još nije prihvaćena ali ni odbijena, a jedino što nije prihvaćeno jeste prijedlog ministarstva da pored vjeronauke budu uvedeni još neki izborni predmeti kako bi učenici imali veću mogućnost izbora. Ministarstvo je predlagalo uvođenje etike i kulture, kao i umjetnosti, što je Crkva odbila.

Više detalja o inicijativi SPC zatražili smo i u samom Ministarstvu prosvjete, koje smo pitali da li je Republika Srpska sekularna ili teokratska država-entitet.

– Podsjećamo vas da odgovor na ovo pitanje daje Ustav Republike Srpske. Ukoliko se vaše pitanje odnosi na inicijativu Srpske pravoslavne crkve za uvođenje vjeronauke u srednje škole, Ministarstvo prosvjete i kulture razmatra ovu inicijativu, uzimajući u obzir koliko se vjeronauka izučava u drugom entitetu BiH, kao i u zemljama u okruženju – odgovorili su nam iz Ministartsva prosvjete. Ipak, nije jasno zašto se u ovom ministarstvu u slučaju vjeronauke ugledaju na okruženje i Federaciju kada se ovo pitanje tiče isključivo građana Republike Srpske.

U Ustavu Republike Srpske, na koji su nas uputili u ministarstvu, u članu 28. piše da se „u RS jamči sloboda vjere, da su vjerske zajednice jednake pred zakonom, da mogu osnivati vjerske škole i izvoditi vjersku nastavu u svim školama“.

Vjeronauka se u Republici Srpskoj, za sada, uči u osnovnim školama gdje je takođe izborni predmet i učenici nisu obavezni da ga pohađaju. Međutim, problem definitivno postoji. Roditelji koji ne žele da im djeca idu na časove vjeronauke nerijetko moraju da daju debelo obrazloženje zbog čega tako žele iako je jasno navedeno da imaju mogućnost izbora.

Dodatni problem je u tome što škole najčešće ne vode računa o organizaciji nastave kada je vjeronauka u pitanju pa taj izborni predmet često nije posljednji čas u školskom danu a djeca koja ne pohađaju pomenuti predmet 45 minuta su prepuštena sama sebi.

– Crkva ima interes da se vjeronauka uvede kao izborni predmet u srednje škole u Republici Srpskoj po više osnova i to je jasno i razumljivo sa njihovog stanovišta. Jedan od razloga jeste otvaranje dodatnih radnih mjesta za vjeroučitelje koji su bez posla.

U Ministarstvu prosvjete kažu da razmatraju i to koliko će vjeroučitelja biti potrebno za sve škole u Republici Srpskoj i koliko će novca za njihove plate biti potrebno izdvojiti iz budžeta.

– I ovo pitanje je predmet pomenute analize koju radi Ministarstvo – kratko su odgovorili.

Ukoliko inicijativa SPC dobije podršku resornog ministarstva vjeronauka će se u školama u Republici Srpskoj učiti 12 ili 13 godina, koliko se ne uče ni istorija, fizika, hemija, biologija i brojni drugi predmeti.

Zanimljivo je da su, iako Ministasrtvo prosvjete nije odlučilo kako će da se izjasni po inicijativi Srpske pravoslavne crkve, udžbenici vjeronauke već spremni kao i izdavači, tako da prema svemu sudeći ministarstvo o inicijativi raspravlja isključivo samo forme radi.

SrpskaCafe.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *