“Mrtva” djevojka svjedoči protiv svog ubice

Svijet

Sudija Gaj Ris u petak je odlučio da će porota čuti dva sata dugo svjedočenje koje je Džudi Malinovski snimila u bolničkom krevetu prije nego što je preminula u avgustu prošle godine.

Majka dvoje djece preminula je u 34. godini, dvije godine nakon što ju je Majkl Slager (42) zalio benzinom i zapalio ispred benzinske pumpe u Ohaju u julu 2015. godine, prenosi “NYDailyNews”.

Malinovski je pretrpjela opekotine trećeg i četvrtog stepena na oko 90 odsto tijela te je morala na 52 operacije nakon napada.

“Džudi se borila da se čuje njena priča. To je prvi korak prema onome što bi trebalo da bude njena ostavština”, rekla je njena majka Boni Bovs.

Iako je pretrpjela strašne povrede, Bovs naglašava da je njena kćerka bila sasvim svjesna i lucidna te sposobna da da izjavu o napadu.

“Bila je jako krhka i opečena, ali vrlo je jasno artikulisala šta se dogodilo, gdje je bila, opisala je strah koji je doživjela. Jako sam ponosna na nju i znam da ću je jednog dana opet vidjeti, iako će moje srce biti zauvijek slomljeno bez nje”, prisjetila se Boni posljednjih trenutaka svoje kćerke.

Odluka sudije Risa da dopusti poroti da čuje svjedočenje pokojne Džudi je presedan u Ohaju i avokati Majkla Slagera odlučno su se tome protivili jer su rekli da se takvim svjedočenjem optuženom oduzima pravo na suočeavanje s tužiocem.

Slager je već ranije priznao da je bivšu djevojku zalio benzinom tokom svađe, ali je tvrdio da ju je zapalio slučajno dok joj je palio cigaretu. U decembru 2016. godine, Slager je priznao sve tačke optužnice i dobio maksimalnu kaznu od 11 godina zatvora.

Nakon što je Malinovski podlegla povredama zadobijenim u napadu. Okružna velika porota odlučila je da ponovo pokrene postupak, samo su sada tražili smrtnu kaznu za Slagera. Porota za novo suđenje biraće se 6. juna.

Radiosarajevo.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *