Kabinet odgovorio na pritužbe: Predsjednica Hrvatske u Americi službeno

Region

Kabinet predsjednice Hrvatske saopštio je, pošto su protiv nje podnijete tri prijave Komisiji za odlučivanju o sukobu interesa, da ona u SAD boravi službeno.

“Predsjednica Republike (Hrvatske) Kolinde Grabar-Kitarović boravi službeno u Sjedinjenim Američkim Državama, zajedno sa šeficom kabineta Natalijom Hmelinom. Za vrijeme boravka predsjednica će imati sastanke s predstavnicima političkog i društvenog života te nevladinog sektora”, saopštio je kratko njen kabinet, prenosi N1.

Uz to je navedeno da je predsjednica u SAD otputovala redovnim komercijalnim letom.

Novogodišnji put predsjednice u SAD, za koji nije bilo poznato da li je zvaničan ili privatni, prokomentarisao je kratko i premijer Andrej Plenković.

On je rekao da je “siguran da će ona tamo voditi važne i korisne razgovore za Hrvatsku”.

Predsjednica Komisije za odlučivanje o sukobu interesa, Dalija Orešković potvrdila je da su protiv predsjednice podnijete tri prijave zbog njenog neobjašnjenog puta u SAD.

“Problem je što se ne zna je li riječ o privatnom putovanju koje je pokriveno i plaćeno sredstvima državnog budžeta ili se radi o službenom putovanju s protokolom i pratećim okolnostima koje jedan službeni put prati”, rekla je Orešković, prenela je Hina.

Komisija će razmotriti ima li osnova za pokretanje postupka.

Kabinet je uoči Nove godine saopštio da će predsjednica od 1. do 5. januara 2017. godine boraviti u SAD, ali drugi detalji nisu objavljeni što je podstaklo nagađanja o razlozima putovanja, odnosno ko je platio put.

Njen suprug Jakov ostao je u Hrvatskoj, a juče je objavljena njegova fotografija u društvu gradonačelnika Zagreba Milana Bandića tokom ženske trke Snježne kraljice u Zagrebu.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *