Vučić ipak nije za vanredne parlamentarne izbore u Srbiji!?

Region

Premijera Srbije Aleksandra Vučića koalicioni partneri pritiskaju da uz predsjedničke izbore raspiše i vanredne parlamentarne. Ipak, kako saznaje Blic, bliže je odluci da to ne učini.

Nisu Ivica Dačić i Dragan Marković Palma bili za vanredne izbore, ali su se stvari u međuvremenu promenile. Rezigniran nastupima pojedinih predsedničkih kandidata, Marković je izjavio da ta stranka predlaže Vučiću da se u Srbiji zajedno sa predsedničkim raspišu i vanredni parlamentarni izbori kako bi se učvrstila stabilnost zemlje. Razlog za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, prema njegovim rečima, jeste “učvršćivanje jedinstva i stabilnosti u Srbiji, a pre svega u regionu”.

– Očigledno je da pojedini predsednički kandidati predstavljaju sami sebe i nisam čuo da se oglašavaju o zahtevu Izetbegovića za reviziju tužbe protiv Srbije – izjavio je Marković.

Kako kaže, to znači da te kandidate ne interesuje Srbija već isključivo lični interes.

– Vanrednim parlamentarnim izborima bismo postigli, u ovom trenutku veoma važno jedinstvo Srbije, kao odgovor na sve zategnutije odnose u regionu i kako bismo sačuvali mir i nastavili evropski put Srbije, a da pri tom čuvamo državne i nacionalne interese. U Skupštini Srbije ne treba da sede oni koji nemaju legitimitet i ne predstavljaju nikoga – rekao je Marković.

Lider socijalista Ivica Dačić ranije je rekao da nema razloga za vanredne izbore. Ipak, svakako da bi njihovo raspisivanje dovelo do toga da SPS preispita odluku o tome da ne kandiduje svog kandidata za predsedničke izbore, čime socijalisti gube.

Dačić je rekao da razume razloge lidera JS za predlog da se održe i parlamentarni izbori, te da će inicijativu svog koalicionog partnera preneti premijeru Aleksandru Vučiću.

– Razumem motive za takvu inicijativu, jer se opozicioni predsednički kandidati ne izjašnjavaju jedino o najvažnijim pitanjima za Srbiju, kao što je tužba Bakira Izetbegovića, rehabilitacija ustaštva u Hrvatskoj, problemi sa Prištinom – rekao je Dačić.

Vučić je izjavio da će odluku o vanrednim izborima doneti u narednih nekoliko dana. On je rekao da sigurno neće dozvoliti povratak Srbije u prošlost i da ponovni sukobi ugroze ekonomski napredak.

Odgovarajući na pitanje da li će biti parlamentarnih izbora, rekao je da je vrlo blizu da donese odluku o tome, ali da je neće još saopštiti.

– Video sam zahteve nekih koalicionih partnera, blizu sam da donesem odluku, ali to neće biti pre ponedeljka – rekao je Vučić.

Upitan kakvoj odluci je bliži, Vučić je rekao da bi se kada bi on to rekao znalo i kakva je odluka.

Na pitanje da li je zadovoljan kako funkcionišu parlament i Vlada, on je istakao da bi bio zadovoljniji da je veća efikasnost, ali da nije na njemu da komentariše rad Skupštine Srbije.

Opozicija je podeljena. U Demokratskoj stranci smatraju da treba da budu raspisani svi izbori.

– Srbija nema neophodnu političku stabilnost, a Demokratska stranka je jedina koja ima rast rejtinga. Zato pozivamo Aleksandra Vučića i SNS da raspišu izbore – kaže za “Blic” Radoslav Milojičić.

I Pokret Dosta je bilo poziva Vučića da podnese ostavku i raspiše i parlamentarne izbore, dok lider LDP Čedomir Jovanović kaže da su pozivi na raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora “unošenje dodatne nestabilnosti u naše društvo, gde ljudima puca kičma od neizvesnosti u svakodnevnom životu”.

– Bilo bi dobro da oni koji odlučuju o svemu shvate da izbore prati obaveza uspostavljanja reda. Moramo u izbore da uđemo na normalan način, ne mrcvareći zemlju koja je već platila preveliku cenu za nepredvidivu politiku, iza koje, po pravilu, stoji nesposobna vlast – naveo je Jovanović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *