Srbija: Mogerini u Skupštini, SRS skandira “Srbija, Rusija, ne treba nam Unija”

Region

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini danas je u obraćanju Skupštini Srbije zahvalila za veliku posvećenost i rad na približavanju EU i očuvanju stabilnosti regiona, izražavajući uvjerenje da je “Unija nepotpuna sve dok Srbija i druge zemlje ne postanu njene članice”.

Obraćanje Mogerinijeve tokom cijelog njenog govora bilo je praćeno glasnim protestom poslanika SRS koji su lupali po klupama i sve vrijeme uzvikivali “Srbija, Rusija, ne treba nam Unija”, dok su poslanici Dveri protestovali ćutke – stajali su i držali u rukama natpis “Srbija ne veruje Briselu” na ćirilici, latinici i engleskom jeziku.

Mogerinijeva je u jednom trenutku tokom govora poručila ovim poslanicima da su “pogriješili ako su mislili da će se umoriti” i da bi “možda trebalo da sačuvaju glasove” zbog predizborne kampanje koja im predstoji u Srbiji, što su aplauzom podravile proevropske partije u Skupštini.

Ona je na početku govora na srpskom jeziku istakla da joj je velika čast da bude u Srbiji, “u kojoj se osjeća kao kod kuće”.

“Moja poruka Srbiji i cijelom regionu jeste da budućnost EU neće biti sa 27 članica jer na mjesto jedne članice koja će je napustiti, ući će nova i Srbija će biti jedna od njih. Vrata su širom otvorena i sa zadovoljstvom očekujemo pridruživanje Srbije zajednici. Vjerujem da je naša Unija nepotpuna sve dok Srbija i druge zemlje ne postanu njene članice”, rekla je Mogerinijeva.

Ona je istakla da su za očuvanje rasta u regionu od ključne važnosti mir i stabilnost, kao i da je Srbija važna za regionalnu stabilnost.

Mogerinijeva je ocijenila da je uloga Srbije ključna ne samo za Srbiju “nego za sve nas” i ukazala da Srbija, koja je “uvijek bila na raskršću svjetova”, nije dozvolila da joj se prilijepi etiketa, nego je zadržala vlastiti identitet.

“Vaš identitet i istočni i zapadni, istovremeno je jedinstven i zato je Srbija postala stožer između svjetova i kultura”, rekla je Mogerinijeva.

Srbiju vidim u EU

Ona je navela da Srbiju “vidi u EU”, koja je “globalna sila” i koja traži partnere koji dijele njene principe i interese, zalaže se za mir, demokratiju i vladavinu prava, pri čemu članstvo u EU “nikada neće biti deklaracija prijateljstva ni prema kome”.

Mogerinijeva je pozvala Srbiju da nastavi sa reformama kako bi stvorila bolje uslove za život svojih građana, privukla investicije i stvorila nova radna mjesta.

Ona je poručila građanima Srbije da na predstojećim izborima za predsjednika Republike “biraju na demokratski način, racionalno slušajući argumente, činjenice i prijedloge”.

“EU sa nestrpljenjem očekuje saradnju sa novim predsjednikom i vladom na članstvu u EU. Važno je da se svi građani Srbije uključje u ključne odluke. Možete da postanete članica EU”, tvrdi Mogerinijeva.

Obraćanju Mogerinijeve prisustvovali su i premijer Srbije Aleksandar Vučić i ministri u Vladi, a govoru je prethodio sastanak sa predsjednikom Skupštine Srbije Majom Gojković.

Šeficu evropske diplomatije Federiku Mogerini na posebnoj sjednici Skupštine Srbije dočekao je mlak aplauz poslanika, za razliku od snažnog aplaudiranja premijeru Aleksandru Vučiću, a njeno obraćanje pratilo je neprestano skandiranje poslanika SRS: “Srbija, Rusija, ne treba nam Unija”.

Poslanici Dveri sa liderom Boškom Obradovićem ćuteći su stajali sa kartonima na kojima je na srpskom i engleskom pisalo “Srbija ne vjeruje Briselu”, dok radikali skandiraju i lupaju rukama o poslaničke klupe.

Mogerini je na početku pozdravila poslanike sa “dobar dan” na srpskom jeziku, navodeći da joj je čast što se obraća u domu srpske demokratije, a tokom obraćanja na skandiranje se osvrnula u dva maha – jednom, opaskom da je pripremila dugačak govor, a potom i da se nije umorila, te da bi poslanici trebalo da “čuvaju grla” za obraćanje biračima.

Poslanici SRS su dan uoči sjednice najavili da predsjedničku kampanju počinju praktično ometanjem posjete Mogerini.

{youtube}8LKQ1F9CL58{/youtube}

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *