Dodik i Čović se sastali zbog zgrade UIO BiH, planove im kvari Radojičić

Aktuelno

Čović nije dolazio u Banjaluku da bi s Dodikom opanjkavao Bakira, već da se konačno dogovore kako će biti riješeno pitanje kupovine poslovne zgrade UIO BiH u Banjaluci

Milorad Dodik i Dragan Čović se u Banjaluci nedavno nisu sastali kao ideri SNSD-a i HDZ-a, niti kao predsjednik Republike Srpske i član Predsjedništva BiH, bez obzira što su svoje druženje predstavili zvaničnim sastankom. Njihov razgovor je bio čisto poslovne prirode, saznaje Istinito.

To što je Dodik govorio o BiH kao “fikciji” u kojoj su tri naroda “natjerana” da žive zajedno, a Čović da je “jedna od zemalja na Balkanu kojoj prijeti raspad i BiH”, uz obostrane kritike upućene Bakiru Izetbegoviću zbog krize oko pokušaja pokretanja revizije, jeste samo dobar paravan.

Prema Planu javnih nabavki za 2017. godinu, Uprava za indirektno oporezivanje BiH predvidjela je kupovinu poslovne zgrade, odnosno “nabavku objekta za smještaj zaposlenih u središnjem u redu u RC Banjaluka”. Za ovu namjenu predviđeno je 35.000.000 KM, a iznos uključuje i PDV.

I prethodnih godina, dok je Nikola Špirić bio ministar finansija BiH, bila je aktuelna kupovina zgrade za sjedište UIO BiH, ali to nikada nije realizovano. Zapravo, nije postignut dogovor od koga će biti kupljen objekat, ili ko će ga graditi.

Kupovina poslovne zgrade je ponovo došla na dnevni red nakon što je 20. februara utvrđen ovogodišnji Plan javnih nabavki koji, između ostalog, predviđa i kupovinu poslovne zgrade u kojoj bi bile smještene sve službe u sjedištu UIO, uključujući i RC Banjaluka. UIO BiH trenutno u Banjaluci ima u vlasništvu i pod zakupom nekoliko objekata i višestruka korist bi bila sver to objediniti pod istim krovom.

Budući da se na čelu Uprave nalazi Miro Džakula, kadar HDZ-a, odavno traje pritisak na rukovodstvo da poslovnu zgradu kupi od mostarskog “Agram investa”, za čiji račun je “MG Mind” Mladena Milanovića-Kaje izgradio poslovnu zgradu na Banjalučkom polju.

Tom poduhvatu se vjerovatno ne bi protivio ni član UO UIO, ministar finansija RS Zoran Tegeltija, ali sreću kvari predsjednik RS i SNSD Milorad Dodik.

Za njega je “idealna lokacija” za sjedište Uprave u Picinom parku, u zgradi “Grand Trejda” Mileta Radišića. I nakon useljavanja Telekoma RS još ima dovoljno slobodnog prostora da se smjesti i UIO BiH.

 Grand Trejd ili Agram invest

Možda bi se Dodik i Čović nekako i dogovorili, da se u čitavu priču nije umiješao i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić. Naime, izvori Istinito tvrde da je Radojičić pomenutom dvojcu poručio da Gradska uprava neće izdati potrebne dozvole i saglasnosti ni za jedan ni za drugi objekat i da bi bilo najbolje da UIO BiH gradi namjensku zgradu za koju Grad već ima lokaciju. Koja bi to lokacija bila, nije teško pogoditi.

Prošle godine je “Ideal Kompani” započeo gradnju Siti mola u strogom centru Banjaluke, ali su se stvari zakomplikovale, jer su i investitor i Gradska uprava shvatili da bi takav objekat, kada bi bio izgrađen u srcu grada, ugrozio normalno funkcionisanje saobraćaja. Osim toga, “Ideal Kompani” nije uspio da obezbijedi novac ni za plaćanje obaveza prema Gradu za uređenje građevinskog zemljišta, komunalne naknade i takse, a kamo li za gradnju objekta.

Tako sada u centru Banjaluke zjapi rupa, čija sudbina je neizvjesna. Početkom godine, Igor Radojičić je slavodobitno najavio da bi Grad mogao kroz kompenzaciju za nabavku mazuta za gradsku Toplanu i cesiju sa “Ideal Kompani”, riješiti ovo pitanje. Namjera je bila da se u rupi gradi garaža, a iznad park i centralni spomenik poginulim borcima Otadžbinskog rata. U međuvremenu se, makar i privremeno, odustalo od tog plana.

I za Radojičića je idealna prilika da skine s grbače problem koji je naslijedio od svog prethodnika Slobodana Gavranovića, koji je vlasniku “Ideal Kompani”, Nenadu Luburiću, izašao u susret davanjem dozvola za gradnju Siti Mola. Ova lokacija ser nalazi preko puta sadašnjeg sjedišta UIO i to ni za Grad ni za UIO ne bi bio problem. Takvom objektu i jeste mjesto u strogom centru grada, za razliku od prvobitno planiranog tržnog centra.

Ipak, ono što je nepoznato, jeste kako će na to reagovati Dodik i gdje je on u cijeloj toj priči. Zato je Čović, nakon sastanka sa Dodikom u Palati Republike, potegao do Gradske uprave da bi vidio šta to nudi Radojičić.

-Mogu reći da smo vodili prijateljski razgovor. Današnji sastanak je i jedan vid podrške meni na početku mandata gradonačelnika Banjaluke, rekao je Radojičić nakon sastanka sa Čovićem.

Šta je radojičić predložio Čoviću

Šta ta izjava znači, biće poznato kada se na jednoj od narednih sjednica Upravnog odbora UIO BiH bude raspravljalo o kupovini zgrade.

Upravni odbor odluke donosi konsenzusom, što znači da će njihovi politički patroni prethodno morati da usaglase stavove, pa će glasanje biti tek puka formalnost.

Članovi Upravnog odbora UIO BiH su ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda (predsjedavajući UO), Jelka Milićević, ministar finansija FBiH, Zoran Tegeltija, ministar finansija RS, Miodrag Kudić, ekspert iz Republike Srpske, Ismet Suljendić, ekspert Savjeta ministara BiH i Muhamed Kozadra, ekspert iz Federacije BiH.

Iznad svega, biće zanimljivo vidjeti kako će se SDA i Savez za promjene, koalicioni partneri HDZ-a u Savjetu ministara, ponašati u slučaju kupovine zgrade UIO BiH u Banjaluci.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *