Neodgovoran rad institucija BiH kroz parnice koštao 20 miliona KM

Društvo

BiH i njene institucije izgubile su lani 112 parnica vrijednih gotovo 20 miliona KM, a koje su u sudovima pokrenule druge institucije, radnici i građani zbog neodgovornih poteza funkcionera i činovnika.

To je tri i po puta veći iznos nego u 2015. godini kada je izgubljeno 188 parničnih predmeta u kojima je odštetni zahtjev iznosio 5,7 miliona KM.

Pravobranilaštvo BiH je, prema podacima iz izvještaja o radu za prošlu godinu, imalo u radu 5.738 predmeta među kojima su im 2.724 pristigla u toku 2016. godine. BiH i institucije tužene su lani u 312 predmeta, a najviše tužbi podneseno je protiv BiH, Ministarstva odbrane, Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) i Granične policije. BiH se, s druge strane, pojavljuje kao tužilac u 99 predmeta.
Vršilac dužnosti pravobranioca BiH Mlađen Mandić kaže da je riješeno 858 parnica, čija vrijednost premašuje 179,5 miliona maraka.

Pravobranioci su lani zabilježili 112 izgubljenih parnica vrijednih 19,55 miliona maraka, a u Pravobranilaštvu su kazali da je na visinu iznosa presudno uticala presuda Suda BiH u predmetu u kojem je Republika Srpska, odnosno Ministarstvo finansija tužilo UIO BiH.

– Presudom je UIO obavezan da tužiocu uplati 15 miliona maraka i to na ime isplate zbog pogrešno doznačenih sredstava u postupku raspodjele indirektnih poreza – kazao je Mandić i dodao da je vrijednost preostalih 111 izgubljenih parnica 4,55 miliona maraka.

Naglasio je da je u korist institucija BiH i na drugi način riješeno ukupno 746 parnica, čime je spriječena šteta po budžet u iznosu od 160 miliona KM. U 2015. godini u korist institucija BiH riješeno je 710 parničnih predmeta čija vrijednost premašuje 60 miliona maraka.

Pravobranioci su nadležnima u raznim institucijama BiH skrenuli pažnju i na tužbe koje im stižu iz oblasti radno-pravnih sporova. Mandić kaže da ti predmeti predstavljaju poseban segment, a da zaposleni u institucijama BiH tuže državu najčešće zbog neregularnosti prilikom zapošljavanja, obračuna plata, pojedinih vrsta naknada, otkaza i drugog.

– Gotovo trećina predmeta iz izvještajnog perioda, od ukupno 411, odnosila se na radno-pravne odnose. I u izvještaju za 2015. godinu smo ukazivali na značajan broj tih predmeta, te mislimo da nadležni treba da ulože dodatne napore u postupcima odlučivanja o pravima i obavezama zaposlenih u institucijama BiH, da bi se adekvatno preduprijedili sporovi te vrste – naglasio je on.

Od ukupnog broja predmeta u radu riješeno je 2.923, odnosno nešto više od 50 odsto, tako da je neriješeno ostalo ukupno 2.815 predmeta.

Članovi parlamentarnih komisija za finansije i budžet ranije su podvukli da rukovodioci institucija treba da se uozbilje, jer svake godine mnogo novca odlazi iz budžeta kako bi bila isplaćena naknada štete na osnovu izgubljenih parnica. To potvrđuje posljednji dostupni izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH od januara do kraja septembra 2016. godine. U tom devetomjesečnom periodu je na osnovu pravosnažnih presuda isplaćeno 4,99 miliona KM. To je za 1,6 miliona maraka više nego u istom periodu 2015. godine.

Glas Srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *