Revolt BL “nominuje” Špirića za Nobelovu nagradu za književnost!

Društvo

Već 42. godine čekamo na našeg drugog nobelovca. U ovom trenutku ne postoji niko ko bi to zaslužio više od Nikole Špirića.

Ovom porukom aktivisti pokreta “Revolt BL” pozvali su na društvenim mrežama građane da idućeg vikenda na Trgu Krajine potpišu peticiju kojom bi “podržali” Špirićevu kandidaturu za Nobelovu nagradu.

– Cilj nam je da prikupimo milion potpisa i pošaljemo ih na adresu Nobelovog komiteta, jer on to zaslužuje – poručuju aktivisti.

Revolt ovom akcijom podseća javnost Republike Srpske da je Nikola Špirić, visoki funkcioner SNSD, kupio luksuzan stan u Beču, vrijedan skoro 400.000 evra, a koji je, kako je rekao inspektorima Agencije SIPA, platio novcem od autorskih prava i prodaje knjiga.

Aktivisti Revolta najavili su da će u subotu i nedelju, 1. i 2. aprila, prikupljati potpise na Trgu Krajine od 03.00.

-Hostese na punktu za prikupljanje potpisa: Milorad Dodik, Željka Cvijanović, Emir Kusturica, Luka Petrović, Dževad Galijašević, Emil Vlajki, Staša Košarac, Miroslav Lazanski, Mate Đaković, Veselin Gatalo, kompletan kolektiv RTRS, Ceca Ražnatović, Rajko Vasić, Predrag Ćeranić, Marko Pavić, Pinokio Đokić i mnoge druge istaknute ličnosti…-navedeno je u javnom pozivu na Fejsbuku.

Švedska akademija dodjeljuje Nobelovu nagradu za književnost od 1901. godine. Nagrada se dodjeljuje piscu iz bilo koje zemlje koji je, prema riječima Alfreda Nobela, stvorio “na polju književnosti najbolje djelo idealističkih tendencija”.

Špirić je stan u Beču platio 396.844 eura (773.846 KM), a kupljen je na ime njegove kćerke Jovane u oktobru 2008. godine. Kupoprodajni ugovor tada predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić sklopio je četiri mjeseca ranije. Stan je koštao 360.000 eura, garaža dodatnih 20.000 eura, dok je ostatak novca otišao na plaćanje poreza.

Nakon što su mediji izvještavali o kupovini stana, pokrenuta je istraga, ali je ona opstruisana od strane tadašnjeg glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića. Nakon njegove suspenzije istraga je ponovo otvorena, a Špirić je, na pitanje o porijeklu novca, rekao da je 400.000 evra prikupio od prodaje knjiga i donacija prijatelja.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *