Novinarima vjeruje 53 odsto građana, a političarima samo 13 odsto

Društvo

Prema rezultatima istraživanja koje su povodom Svjetskog dana slobode medija proveli Fondacija Fridrih Ebert i Udruženje BH novinari, medijima i novinarima vjeruje 53% građana BiH.

Ako je za utjehu, instutucije i političari dobili su tek 13% povjerenja ispitanih, dok najveće povjerenje građana BiH uživaju vjerske zajednice, što je potvrdilo skoro 80% ispitanih.

Kada je riječ o položaju novinara i njihovim pravima i medijskim slobodama, političari i političke stranke i dalje prednjače. U Republici Srpskoj u verbalne duele s novinarima najčešće ulazi predsjednik RS i lider SNSD Milorad Dodik.

-Ako imamo činjenicu da neko ko se nalazi na takvoj poziciji kao što je pozicija predsjednik RS, koji izriče takve ocjene o medijima kakve izriče i to se počne prihvatati kao poželjan sistem ponašanja, kako onda očekivati od drugih građana da ne formiraju takvo mišljenje o novinarima, kaže Mladen Mirosavljević, profesor javnog mjenja na BLC.

Vrijeđanje novinara na nacionalnoj osnovi, prijetnje smrću, istjerivanje sa radnog mjesta, podržava čak četvrtina građana u Republici Srpskoj. U Federaciji je taj procenat znatno manji, iznosi 6 odsto. Predsjednica Udruženja BH novinara kaže da su ovakvi podaci poražavajući.

-Već je pravilo godinama da samo linija za pomoć novinarima Udruženja BH novinara, ali to nisu svi novinari već samo dio novinara, godišnje evidentira oko 70 različitih vrsta vrlo ozbiljnih napada na novinare, navodi Milojević.

Bosna i Hercegovina zauzima 103. mjesto na svjetskoj rang listi koja određuje nivo slobode medija u nekoj zemlji.

-Napad na novinare treba da se tretira kao napad na službeno lice. Dok god ne bude tako, nesloboda medija i novinara ostaće ovakva kakvu je danas imamo, poručeno je sa skupa na kojem je prezentovano istraživanje Fondacije Fridrih Ebert i Udruženja BH novinari “Medijske slobode u BiH u 2017. godini”.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *