Moguće poskupljenje citostatika

Društvo

Cijene lijekova koje finansira Fond zdravstvenog osiguranja (FZO) RS u dru-goj polovini ove godine trebalo bi da budu niže za oko osam odsto, međutim na citostaticima bi moglo doći i do poskupljenja. 

Korekcija cjenovnika se izvodi nakon primjene Pravilnika o načinu kontrole cijena, načinu oblikovanja cijena i načinu izvještavanja o cijenama lijekova u BiH.

FZO RS je na osnovu potrošnje lijekova u šest mjeseci prošle godine napravio projekciju troškova, odnosno efekte novog pravilnika za period od narednih šest mjeseci (jul – decembar).

Prema ovoj projekciji, kako je saopšteno, primjera radi, za lijekove s liste A i B se očekuju manji troškovi za oko pet odsto u drugoj polovini godine, odnosno za 10 odsto na godišnjem nivou, dok bi troškovi za insuline trebalo da budu niži za oko 6,5 odsto za period od šest mjeseci.

“Na citostaticima i lijekovima za specifična oboljenja se ne očekuju značajnije uštede, jer se ovi lijekovi nabavljaju putem tendera, gdje se već bira najniža cijena, te bi, ukoliko bi se primjenjivao novi pravilnik, došlo i do povećanja cijena većeg broja ovih lijekova, jer su značajno skuplji u zemljama regiona, odnosno uporednim zemljama”, pojasnili su iz FZO RS.

Kako su naveli, “dozvoljene” najviše cijene pojedinih citostatika prema novom pravilniku su višestruko veća od dosadašnjih, ali to ne znači da će se sadašnje cijene ovih lijekova u RS značajnije mijenjati i povećavati, jer je riječ samo o dozvoljenom gornjem limitu.

Ključno pitanje je kakve cijene će dobavljači lijekova ponuditi na tenderu. Iz ove ustanove podsjećaju da su lijekovi na listi FZO RS zahvaljujući modelu referentnih cijena jeftiniji u odnosu na druge liste lijekova u BiH, te da se već niz godina one konstantno smanjuju zahvaljujući pomenutom modelu, koji podstiče konkurenciju među dobavljačima, zbog čega su i efekti novog pravilnika u RS nešto manji od očekivanih.

Fond je juče objavio novi cjenovnik lijekova, koji je usklađen s novim pravilnikom i stupa na snagu 15. juna. Stvarne efekte primjene novog pravilnika imaćemo na kraju 2017. godine, dok pomenuta smanjenja troškova predstavljaju projekciju za period od 1. jula do 31. decembra.

Primjeri sniženja s pozitivne liste:

  • klopidogrel 75 mg 30,63 KM, a po pravilniku dozvoljeno 22,11 KM
  • tamsulozin 16,95 KM, a po pravilniku dozvoljeno 10,18 KM
  • fentanil flaster 100 mg 164,60 KM, a po pravilniku dozvoljeno 71,25 KM
  • topiramat 100 mg 84,23 KM, a po pravilniku dozvoljeno 44,93 KM
  • levetiracetam 1.000 mg 156,66 KM, a po pravilniku dozvoljeno 94,07 KM
  • tiotropijum 78,39 KM, a po pravilniku dozvoljeno 62,83 KM

Primjeri cijena citostatika:

  • ondansetron 4 mg 0,47775 KM, po pravilniku dozvoljeno 4,27 KM
  • fludarabin doza 150 mg 21 KM, a po pravilniku dozvoljeno 186 KM
  • 5-FU 500 mg 5,11 KM, a po pravilniku dozvoljeno 75,88 KM
  • gemcitabin 200 mg 8,77 KM, a po pravilniku dozvoljeno 101 KM

nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *