Kazahstan: Vučić razgovarao s Putinom

Region

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je, uoči otvaranja izložbe “Ekspo 2017”, s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, predsjednikom Kine Si Đinpingom, te indijskim premijerom Narendrom Modijem.

Predsjednik Srbije se najduže zadržao razgovarajući sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

“Ekspo 2017” u Astani okupio je, osim njih, i druge svjetske i regionalne lidere, kao što su generalni sekretar UN Antonio Gutereš, predsjednik Češke Miloš Zeman, Bjelorusije Aleksandar Lukašenko, koji je na otvaranje došao sa sinom, predsjednik Kirgistana Almazbek Atambajev, Jermenije Serž Sargsjan…

Svečanoj ceremoniji prisustvovali su i predsjednik Turkmenistana Gurbanguli Berdimuhamedov, Tadžikistana Emomali Rahmon, Mongolije Cahijagin Elberdordž, Uzbekistana Šavkat Mirzijojev, kao i premijer Pakistana Navaz Šarif, te visoki predstavnici Singapura i Ujedinjenih Arapskih Emirata.
Povodom otvaranja izložbe “Ekspo” priređen je spektakularan multimedijalan performans kojim je ukazano koliko je energija važna za čovječanstvo. Uz moderni ples i igru svjetlosnih i digitalnih efekata, posebno je pomenut Nikola Tesla kao naučnik koji je čovječanstvu dao na korišćenje električnu energiju. Ukazano je i na alternativne izvore obnovljive energije.

Srpski predsjednik nastaviće u subotu posjetu Kazahstanu otvaranjem nacionalnog paviljona Srbije, a zatim i bilateralnim susretom sa predsjednikom te zemlje Nazarbajevom.

Sputnjik

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *