Željezničari prijete okupiranjem poslovnice FZO RS

Društvo

Ako direktor Fonda zdravstvenog osiguranja RS Dejan Kusturić ne primi njihove predstavnike na razgovor, radnici Železnica RS će u četvrtak ponovo okupirati poslovnice.

Sindikata STD, jedne od najmasovnijih sindikalnih organiazcija železničara, odlučio je da ponovi protest, kakav su, zbog neoverenih zdravstvenih knjižica, organizovali pre mesec dana.

– Kao i u maju, svi ćemo se u istom trenutku pojaviti na šalterima sa stotinama neoverenih knjižica, kako bismo ukazali na kršenje naših prava – kaže potpredsednik ovog sindikata Boris Šukalo. Šukalo je izrazio nadu da će se inicijativi pridružiti i članovi drugih sindikata u ŽRS, jer je položaj u kome su se našli železničari neizdrživ.

– Mesecima smo bez zdravstvenog osiguranja, iako ŽRS, za razliku od nekih drugih preduzeća, redovno plaća mesečni reprogram za stare dugove u iznosu od oko 300.000 KM. Nakon protesta su nam overili knjižice do kraja maja, ali od prvog juna smo ponovo u problemu – kaže Šukalo i dodaje da radnici ne mogu refundirati troškove za preglede i lekove, koje su platili iz svog džepa, iako im se od plata uredno odbija iznos za doprinose.

Problem je nastao zato što su uz “stare”, koje otplaćuju postojećim reprogramom, Železnice RS u poslednje dve godine nagomilale više od 13 miliona KM “novih” dugova za poreze i doprinose. Direktor Železnica RS Dragan Savanović je krajem maja saopštio da je uprava pristala da stavi pod hipoteku lokomotive i vagone, kao garanciju da će otplaćivati reprogram, jer je Poreska uprava RS “tako zahtevala”. On je tada izrazio nadu da će do početka juna sporazum o novom reprogramu biti potpisan, a zdravstvene knjižice železničarima overene, ali se ŽRS, uprkos ustupcima, još nisu dogovorile sa poreznicima.

– Železnice RS su upitile zahtev za reprogram, ali iz Poreske uprave RS još nismo dobili odgovor – potvrdila je za “EuroBlic” portparolka ŽRS Nada Savić Stevanović.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *