Banjaluka: Počinje gradnja “Delta sitija”

Društvo

Izgradnja tržnog centra “Delta siti”, beogradske kompanije “Delta holding”, počinje 29. juna u  Banjaluci. Realizaciju ove investicije najavio je gradonačelnik Igor Radojičić na današnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj upravi.

-Riječ je o kapitalnom projektu, od kojeg će grad imati višestruke koristi. Prije svega, riječ je o velikom ulaganju od oko 60 miliona evra. Radi se o prostoru na Banjalučkom polju od oko 60.000 metara kvadratnih, gdje će nekokliko stotina radnika pronaći zaposlenje. Očekujemo da se u gradu poveća promet, da se privuku novi kupci i gosti, i da to sve donese eknomski napredak za naš grad – kazao je gradonačelnik Radojičić.

Neposredan finansijski efekat, prema njegovim riječima – biće kroz naknadu za uređenje građevinskog zemljišta i rentu.

-Takođe biće angažovana domaća radna snaga, tako da će i u fazi gradnje domaći građevinari imati mogućnost da se zaposle i da, do novembra naredne godine do kada je planiran rok za završetak radova, zarađuju i rade na jednom od kapitalnih projekata. To je, svakako, investicija za pozdraviti – naglasio je Radojičić.

Kada je riječ o poslovima iz oblasti prostornog uređenja, gradonačelnik Radojičić je naglasio da je u proteklih šest mjeseci u nadležnom Odjeljenju ostvaren značajan napredak.

-U Odjeljenju za prostorno uređenje urađene su dvije reorganizacije s ciljem da se ubrza rad sa predmetima, smanji čekanje i poveća broj akata koji se donose u odjeljenju. Otvoren je veliki broj regulacionih planova po različitim osnovama, od centra grada pa nadalje. A pripremamo se i za izradu Urbanističkog plana, gdje bi trebalo formirati novi savjet i otvoriti novu javnu nabavku, za koju su u budžetu planirana sredstava od preko 500.000 KM – kazao je gradonačelnik.

U ovom odjeljenju, kako je istakao – postignuti su dobri rezultati i u finansijskom smislu, odnosno ostvareni su bolji prihodi nego prošlih godina.

-Nadam se da ćemo do kraja godine kroz izmjene Zakona o uređenju prostora i građenju i kroz dogovor sa određenim međunarodnim organizacijama voditi Banju Luku ka pilot projektu elektronske dozvole – zaključio je Radojičić.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje Slobodan Stanarević, precizirao je da je u prvoj polovini ove godine ostvaren prihod veći za 61 odsto, da je izdato 120 građevinskih dozvola, 340 završenih predmeta iz procesa legalizacije, te doneseno 17 odluka o izmjeni regulacionih planova.

-Potpisali smo i ugovor za izmjenu RP Čajavec gdje se nadam da ćemo konačno dobiti rješenje, kako bi se taj dio svrstao u gradsku cjelinu koja ima svoj smisao – rekao je Stanarević.

Osvrćući se na rješenje lokacije na kojoj je ranije počela izgradnja “Siti mola”, rekao je da se konstantno održavaju sastanci sa investitorima i gradskim odjeljenjima kako bi se našlo adekvatno rješenje.

-Vjerujem da ćemo do kraja godine imati izmijenjen regulacioni plan, koji će definisati taj prostor – zaključio je Stanarević.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *