Doboj: Par se vjenčao u zatvoru

Društvo

Prava mala svečanost organizovana je juče u dobojskom zatvoru povodom venčanja jednog od osuđenika ove kazneno – popravne ustanove.

Naime, Boris Merilović(31), koji je nedavno osuđen na tri godine zatvora odlučio je da brak sa svojom životnom saputnicom Sanjom Vujičić (25) sklopi, dok je na izdržavanju kazne za razbojništvo. Molbu da mu odobre ovu želju uputio je nadležnim pre mesec dana, dok u upravi zatvora navode da su čak pomogli mladencima oko pribavljanja potrebne dokumentacije.

– Službenim putem smo tu dokumentaciju uputili gradskoj upravi Doboja radi određivanja matičara i odbornika, koji bi izvršili sam čin venčanja – kaže Branko Miletić, upravnik KPZ Doboj.

On ističe da je o čitavom događaju obavešteno i Ministarstvo pravde RS, kao i da je ovo drugi slučaj venčanja u zatvoru tokom proteklih šest godina.

Pored pomoći oko organizacije, uprava zatvora pripremila je i mali poklon za mladence.

– Od domaćna je poklon poseta bez nadzora, par sati u kojima će imati porodični ručak u nekoj opuštenoj atmosferi. Da ipak se oseti da to nije običan dan – dodaje Miletić.

Mladenci kažu za „EuroBlic“ da su već dugo u vezi tokom koje su dobili i dvoje dece. Ne žele da otkriju zašto su baš sada odlučili da se venčaju, dok su im kumovi bili Slaven Đekić i Maja Panzalović.

– Razlozi su privatne prirode. Zajedno smo već pet godina i imamo dve devojčice – kaže mladoženja Boris Merilović.

Bez obzira što će na povratak muža iz zatvora čekati još gotovo tri godine, Sanja Merilović kaže da se odricanje isplati. Zahvalna je upravi zatvora na ukazanoj pomoći oko venčanja.

– Ja sam zadovoljna. Sve mi se svidelo. Iznenađena sam i srećna. Ovo mi puno sad znači bez obzira što je on ovde, meni je to bilo bitno – priča Sanja. Kaže da je ne zanimaju predrasude sredine u kojoj živi i da joj je jedino bitno da se ona i Boris vole.

Odbornik gradske Skupštine, Zoran Ristić, kaže da je sa znatiželjom i zadovoljstvom prihvatio obavezu da učestvuje u nesvakidašnjem venčanju.

– Vidim da su mladenci zadovoljni što su ispunjeni uslovi da se venčanje obavi. Moram izraziti i svoje zadovoljstvo, jer čim je neko mlad i zadovoljan i mi delimo taj osećaj – navodi Ristić.

Pri ceremoniji je izostala razmena venčanih burmi, koje su zabranjene u zatvoru, ali je poljubac, kojim je ovekovečena nova bračna zajednica pozdravljen aplauzom svih prisutnih, pa i zatvorskih čuvara.

Koliko se retko dešava da osuđenik zatraži venčanje tokom izdržavanja kazne najbolje govori podatak da je jučerašnje venčanje tek drugi zabeleženi slučaj u protekle dve decenije. Prethodno venčanje obavljeno je 27. juna 2011. godine u ovoj ustanovi kada su u bračnu zajednicu stupili tadašnji osuđenik Senad Peleš i Zehra Ahmetović.

Pravo na intimnu sobu

Uz dobro vladanje Boris i Sanja će ubuduće jednom mesečno imati pravo na korišćenje „intimne sobe“, koja se nalazi u dobojskom zatvoru. Reč je o posebnoj prostoriji, u kojoj supruge zatvorenika, kada se za to steknu uslovi, imaju pravo na posetu bez čuvarskog nadzora.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *