RUGIPP već šest godina opstruiše upis hipoteke

Društvo

Republička uprava za geodetske i imovinsko pravne poslove (RUGIP) šest godina je opstruisala upis hipoteke na nekretnine u strogom centru Banjaluke oko kojih se vodio maratonski sudski spor između firmi „Krajina Borac“ i „Malbašić Company“.

 

 

Iako se činilo da je taj spor okončan polovinom prošle godine kada je „Malbašić Company“ uz asistenciju policije ušla u posjed atraktivnog objekta u kojem se nalazio restoran „Balkon“, pravosnažnim rješenjima RUGIP-a od 5. avgusta i 13. septembra ove godine dozvoljen je upis hipoteke nad tim nekretninama na kojima je kao vlasnik upisan Žarko Dojčinović.

 

 

Time se stvara potpuno nova pravna situacija i dodatno komplikuju imovinsko-pravni odnosi u vezi sa atraktivnim nekretninama, a dodatni problem je to što RUGIP i dalje opstruiše upis hipoteke.

 

 

Uprkos tome što u navedenim rješenjima od 5. avgusta i 13. septembra piše da se radi obezbjeđenja novčanog potraživanja u iznosu od 950.000 KM „dozvoljava upis hipoteke u korist založnog povjerioca Paspalj Milana“, to još nije provedeno i u vlasničkom listu hipoteka nije upisana.

 

 

Iz RUGIP-a nisu odgovorili na pitanje zašto nisu postupili po navedenim rješenjima, niti su obrazložili zašto za šest godina nije okončan postupak, ali su potvrdili da su „uvidom u navedena rješenja RUGIP-a utvrdili da se dozvoljava upis založnog prava-hipoteke na nekretnina na kojima je kao nosilac prava svojine upisan Žarko Dojčinović“.

 

 

 

 

„U predmetnoj upravnoj stvari, stvarno, mjesno i funkcionalno nadležna za postupanje je Područna jedinica RUGIP-a Banjaluka i ista će okončati postupak po zahtjevu stranaka za upis hipoteke u skladu sa zakonom“, navodi se u odgovoru direktora RUGIP-a Dragana Stankovića na pitanja CAPITAL-a.

 

 

On je u odgovoru potvrdio i da ga je zainteresovana stranka pismeno obavijestila RUGIP da je protiv njega podnijela krivičnu prijavu, ističući da to smatra pritiskom na rad RUGIP-a i njega lično.

 

 

Na naše pitanje da li je davao iskaz u tužilaštvu u vezi sa tom krivičnom prijavom kaže da nije, ističući da RUGIP stoji na raspolaganju svim istražnim organima i institucijama prilikom obavljanja njihovih službenih dužnosti.

 

 

S druge strane, Žarko Dojčinović i hipotekarni povjerilac Milan Paspalj u čiju korist je trebala da bude upisana hipoteka kažu da će zbog nepostupanja službenika banjalučke područne kancelarije RUGIP-a i rukovodstva ove institucije podnijeti tužbu.

 

 

„Zbog njihovog ponašanja, Paspalj je pretrpio štetu od dva miliona maraka i zato će čovjek podnijeti tužbu“, kaže Dojčinović.

 

 

Vlasnik firme „Krajina Borac“ Zoran Milaković koji je predmetnu nekretninu prodao Žarku Dojčinoviću i koji je zajedno s njim podnio krivičnu prijavu protiv direktora RUGIP-a objašnjava da je prijava podnesena zbog nastavka opstrukcija i nepostupanja službenika RUGIP-a.

 

 

„RUGIP je donio rješenja u kojima se navodi da je na predmetnim nekretninama upisana hipoteka, ali u vlasničkom listu to još nije urađeno. To znači da i dalje odbijaju da postupe po zakonu“, kaže Milaković.

 

 

On dodaje da će cijenu ove nesvakidašnje pravne situacije za koju je najodgovorniji RUGIP zato što od decembra 2018. godine odbija da upiše hipoteku, na kraju platiti građani Republike Srpske.

 

 

„Smatram da se sa opstrukcijama i odugovlačenjem ovog postupka otišlo predaleko. Svim pravnim sredstvima ćemo se boriti da se konačno postupi u skladu sa zakonom i da neko odgovara za zloupotrebu službenog položaja“, kaže Milaković.

 

 

Capital.ba

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *