Dodik progurao Ćeranića za dekana Fakulteta bezbjednosnih nauka

Aktuelno

Rektor banjalučkog Univerziteta Milan Mataruga imenovao je Predraga Ćeranića za vršioca dužnosti dekana Fakulteta bezbjednosnih nauka, saznaje Istinito

Novoosnovani Fakultet bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjoj Luci biće svečano otvoren u ponedjeljak, 6. marta, u prisustvu brojnih uglednih zvanica iz javnog i političkog života, saopšteno je iz Univerziteta u Banjoj Luci.

Najavljeno je da će svečanost će biti upriličena u amfiteatru Fakulteta na Bulevaru vojvode Živojina Mišića (objekat bivše Visoke škole unutrašnjih poslova), s početkom u 12.00 časova.

Ono o čemu javnost još nije upoznata jeste ime budućeg dekana ove visokoškolske ustanove i nove članice banjalučkog Univerziteta, čije osnivanje je pratilo niz kontroverzi.

Istinito nezvanično saznaje da je rektor Univerziteta Milan Mataruga, na prijedlog Privremenog nastavno-naučnog vijeća novoosnovanog Fakulteta bezbjednosnih nauka (FBN), imenovao Predraga Ćeranića za vršioca dužnosti dekana.

Zanimljivo je da je Ćeranić izabran na tu funkciju iako ima samo zvanje docenta, jer Statut Univerziteta, član 57. tačka 2., propisuje da se na mjesto dekana mogu imenovati samo vanredni i redovni profesori.

Ćeranić je u zvanje docenta izabran krajem novembra prošle godine, zbog čega su se ostali kandidati na konkursu žalili, tvrdeći da je došlo do očiglednog kršenja Pravilnika o izboru u zvanje nastavnika saradnika.

Većina članova Privremenog nastavno-naučnog vijeća FBN su bivši profesori Visoke škole unutrašnjih poslova, pa ne čudi da je Ćeranić kao savjetnik ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača, dobio njihovu podršku.

Inače, Predrag Ćeranić je široj javnosti poznat kao bivši saradnik tajne policije (Služba državne bezbjernosti SFRJ), koji je vrbovan još kao student Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

U novije vrijeme eksponent je politike aktuelne vlasti u Republici Srpskoj i zaštitnik lika i djela Milorada Dodika. Otud je jasno da je Ćeranić za dekana postavljen po političkoj liniji, na zahtjev Milorada Dodika, a ne po stručnosti i kvalifikacijama.

Ćeranićev izbor za dekana treba da potvrdi Senat Univerziteta.

Istinito

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *