NATO zbog širenja na istok odustaje od knjiženja vojne imovine?

Aktuelno

Postoji realna mogućnost da NATO odstupi od vlastitih uslova i aktivira Akcioni plan za članstvo BiH u toj alijansi (MAP), bez knjiženja kompletne vojne imovine na državu.

Kako tvrde odlično upućeni izvori „EuroBlica“ iz vojnih krugova, takva opcija mogla se naslutiti prilikom nedavne posete Sarajevu generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga i predsedavajućeg Generalne skupšinje Saveza Paola Alija.

– Njihov zvanični stav i dalje je da uslovi ostaju isti, a to znači da sva nepokretna perspektivna vojna imovina prvo treba da bude u vlasništvu BiH. Međutim, svesni su da bi slepo držanje tih uslova značilo da BiH godinama neće napredovati, jer je tvrd stav predstavnika RS da vojna imovina mora da bude vlasništvo RS, data na upotrebu Ministarstvu odbrane BiH. Zato ima informacija da je stav Alijanse omekšao, iz obostranog interesa. Njima je potrebno potencijalno širenje na Balkan, a za vlast BiH aktiviranje MAP bio bi neki vid napretka kojim bi mogli da se hvale – kaže izvor „EuroBlica“.

Prema našim informacijama, iznenađujuće je što ni bošnjački kadrovi u institucijama BiH više toliko snažno ne insistiraju da i vojna imovina u RS bude uknjižena na BiH, već se zadovoljavaju knjiženjem u Federaciji.

– Postalo im je jasno da to nije ni tehnički moguće, budući da za brojne lokacije u oba entiteta ne postoji uredna dokumentacija o vlasništvu. Sve i da postoji politička volja, zbog nerešenih imovinsko – pravnih odnosa je knjiženje u ovom trenutku nemoguće. Osim toga, knjiženje lokacija u RS na BiH bilo bi protiv Dejtonskog sporazuma jer bi Srpska izgubila deo teritorije koju je dobila 1995. godine – tvrdi naš insajder.

I predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić, na NATO seminaru koji je prošle sedmice završen u Sarajevu, pozvao je Alijansu da aktivira MAP, jer u suprotnom BiH neće ispuniti uslove ni za deset godina.

– Oko samog članstva nije toliki stepen jedinstva i tu postoje razlike, ali o tome je prerano govoriti. Po meni potrebno je da sve zemlje u regiona uđu u NATO i to bi nama onda jako olakšalo definitivnu odluku. Treba se zadržati na onome što je zajedničko svima, a to je MAP. Uslov je registracija vojne imovine. Imali smo 63 vojne lokacije, sveli ih na 57 i tu postoji razlika – naglasio je Ivanić.

Iz NATO Štaba u Sarajevu nisu odgovorili na novinarska pitanja.

Istovremeno, Ministarka odbrane BiH Marina Pendeš kratko nam je rekla da je „što se nje tiče, MAP davno trebalo da bude aktiviran“.

– U pitanju su fleksibilni uslovi NATO, koji ne zavise samo od nas – rekla je Pendeševa.

Akcioni plan MAP ne znači i automatsko članstvo u NATO, ali se smatra najvažnijim korakom ka članstvu. Konačnu odluku uglavnom donose građani na referendumu.

Akcioni plan predstavlja program pomoći, praktične podrške i konsultacija, namenjen pripremama zemalja za članstvo. Pripreme i reforme uključuju pet oblasti: političku i ekonomsku, odbrambenu i vojnu, finansijsku, bezbednosnu i pravna pitanja.

Han Pijesak

Od lokacija u RS, Sud BiH je do sada dosudio samo da imovina u Han Pijesku bude uknjižena na BiH, ali je RS zatražila reviziju te odluke, s tim da Apelaciono odelenje Suda BiH još nije donelo odluku.

Ovaj slučaj se smatra strateški važnim jer bi, ako prođe, sudovima u BiH poslužili kao primer za „otimanje“ i ostalih lokacija u RS.

– Za sada nema novih zahteva za knjiženje imovine u RS na BiH – kaže zamenik pravobranica BiH Mlađan Mandić.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *