SIMBIOZA NA DJELU
Trivić podnijela krivične prijave protiv Stanivukovića i drugih

Aktuelno

Jelena Trivić podnijela je Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci krivičnu prijavu povodom slučaja zamjene zemljišta u naselju Česma za parcelu u Aleji Centar u Banjaluci čiji su akteri Gradska uprava i privatna firma “Korićanac ZRUG”.

 

Iz Narodnog fronta je saopšteno da se u krivičnoj prijavi ukazuje na indicije da su gradonačelnik Banjaluke, predsjednik Skupštine grada, zamjenik pravobranioca, vještak građevinske struke, privredno društvo “Korićanac ZRUG d.o.o.” i direktor pomenutog privrednog društva, kao organizovana grupa počinili krivična djela kojima su oštetili Banjaluku za milionski iznos.

 

Na vanrednoj sjednici Skupštine grada 19. jula usvojena je odluka o davanju saglasnosti na zaključenje Ugovora o zamjeni nekretnina Grada Banjaluka sa “Korićanac Zrug” d.o.o Banjaluka.

 

Odlukom je Grad Banjaluka, u zamjenu, a na ime naknade za eksproprisane nepokretnosti u naselju Česma koje su bile u vlasništvu “Korićanca” (u pitanju su parcele i objekti na mjestu gdje se gradi pristupni put za novi most preko Vrbasa – na fotografiji), pomenutoj firmi dao parcelu u blizini Gradskog stadiona veličine 2800 m2.

 

Pristupni put u Česmi

 

“Tržišna vrijednost potpuno eksproprisanih nepokretnostu u svojini „Korićanac Zrug” d.o.o. Banjaluka, prema procjeni ovlašćenog sudskog vještaka građevinske struke iznosi 2.126.583,56 KM, dok tržišna vrijednost zemljišta u svojini Grada Banjaluka, koje se daje u zamjenu iznosi 2.338.000 KM. „Korićanac Zrug” d.o.o. Banjaluka dužan je da plati Gradu Banja Luka razliku u vrijednosti u iznosu od 211.416,44 KM”, navodi se u odluci.

 

Trivićeva: Zašto grad nije otkupio zemlju?

 

Trivićeva je prijavu podnijela protiv gradonačelnika Banjaluke, Draška Stanivukovića, predsjednika Skupštine Grada, Ljube Ninkovića, zamjenika pravobranioca, Borka Tomacića, vještaka-procjenitelja, Budimir Gorana i firme Korićanac Zrug d.o.o, kojeg zastupa direktor Luka Korićanac, “zbog postojanja osnovane sumnje da su kao organizovana grupa počinili više krivičnih djela u namjeri da pomenutom privrednom društvu pribave protivpravnu imovinsku korist i nanesu višemilionsku štetu budžetu”.

 

Trivićeva tvrdi da su navedena lica kao organizovana grupa u ovom predmetu počinila krivična djela, i to: udruživanje radi vršenja krivičnih djela, zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja i nesavjestan rad u službi.

 

“Naime, zemljište u Česmi koje je predmet zamjene za zemljište u strogom centru grada kod Borčevog stadiona u vlasništvu Grada, Grad nije otkupio od ranijih vlasnika, već je zemlju u Česmi koja treba da posluži kao pristupni put za most u Česmi, otkupila firma Korićanac Zrug d.o.o. Postavlja se pitanje kako Grad Banjaluka nije mogao da otkupi zemlju, a firma Korićanac jeste?!“ pitala je Trivićeva.

 

Nakon toga ušlo se u proces zamjene parcela koje su navedene u krivičnoj prijavi, gdje firma “Korićanac Zrug” zamijenila zemljište u Česmi koje je procijenjeno na vrijednost od 2,1 milion maraka, za zemljište kod Gradskog stadion procijenjene vrijednost 2,3 miliona maraka. Trivićeva tvrdi da je na ovaj način Korićanac dobio gradsku zemlju vrijednu preko 10 miliona maraka za 200 hiljada koje mora doplatiti Gradu.

 

“Da apsurd bude veći, u vrijednost parcela u Česmi procijenitelj-vještak, inače zaposlen u Gradskoj upravi, računao je i drveće i žbunje, ruže i drugo cvijeće, željezni nosač za tepihe i ostale sitnice, a što se inače ne radi nikad, samo da bi povećao vrijednost parcela u Česmi, dok je vrijednost parcela u vlasništvu znatno Grada umanjio”, navodi se u prijavi.

 

Takođe, tvrdi se da je saglasnost za zamjenu ovih parcela dao zamjenik pravobranioca, dana 17.7.2024. godine i to samo dan nakon što mu je stigao Nacrt Odluke o davanju saglasnosti za zamjenu parcela, “što je za podnosioca prijave u najmanju ruku čudno da se saglasnost daje u roku od samo jednog dana”.

 

“Isti dan, 17.7.2024. godine gradonačelnik Stanivuković potpisuje prijedlog Odluke o zamjeni parcela i upućuje ga u skupštinsku proceduru. Nakon samo dva dana predsjednik Skupštine Grada, Ljubo Ninković, 19.7.2024. godine ekspresno saziva vanrednu sjednicu Skupštine Grada na kojoj su odbornici i PDP-a i SNSD-a zajedno glasali da se izvrši predmetna zamjena parcela u kojoj je Grad Banja Luka oštećen za višemilionski iznos”, ističe Trivićeva.

 

Ona naglašava da je ovdje očigledno da se radi o organizovanom činu u kojem je oštećen Grad, a pribavljena protivpravna imovinska korist firmi “Korićanac Zrug”.

Mondo.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *