DODIKU MLAĐEM NE IDE U POLITICI
Banjac spriječio Dodikovog sina da govori na manifestaciji

Aktuelno

Prošlo je punih šest mjeseci otkako je Igor Dodik imenovan za organizacionog sekretara SNSD, a  zatim postavljen i za šefa izbornog štaba, ali mu te funkcije očito ne pomažu u sređivanju haosa unutar partije. Dodiku mlađem teško ide nametanje autoriteta lokalnim kabadahijama, a ozbiljne probleme mu prave i koalicioni partneri koji se sve otvorenije suprotstavljaju i njemu i ocu.

 

Ako se osvrnemo u dalju ili bližu prošlost, vidjećemo da su sinovi poznatih vladara i političkih lidera rijetko kada uspjeli da dostignu, a kamoli zasjene svoje očeve, dok su mnogi krenuli potpuno drugačijim putevima.

 

Oreol moćnog oca nije omeo direktoricu Turističke organizacije Kozarska Dubica Marijanu Kotur da nedavno spriječi Igora Dodika da se obrati učesnicima Dubičke regate, iako je to od nje traženo iz lokalnog SNSD-a. Koturova je poslušala nalog svog partijskog šefa Darka Banjca (NPS), koji nije dozvolio da se SNSD promoviše na ovoj manifestaciji.

 

Marijana Kotur ispoštovala nalog Darka Banjca

 

Sa suzama u očima i uz prijetnju da će prekinuti program, kako navode svjedoci događaja, Marijana Kotur je istrajala i nije dozvolila organizacionom sekretaru SNSD Igoru Dodiku da govori, iako je on navodno bio jedan od neformalnih sponzora događaja. Razlog se krije u činjenici da Dodik mlađi direktno stoji iza kandidata SNSD za načelnika Dubice, Igora Savkovića, direktora lokalnog komunalnog preduzeća, koji ga u stopu prati prilikom svake njegove posjete, o čemu revnosno izvještavaju režimski mediji.

 

U početku tihi sukob na relaciji Dodik mlađi – Darko Banjac, eskalirao je kada je Banjac, uprkos zahtjevu Milorada Dodika, odbio da povuče svog kandidata za načelnika Dubice, Dragana Brdara.

 

Uprkos pritiscima Darko Banjac ne odustaje od Dragana Brdara

 

Nedavno se u ovaj sukob umiješala i ATV, iznoseći na svom portalu u tekstu pod naslovom “Čiji je Dragan Brdar?” čitav istorijat Brdarevog mijenjanja političkih dresova.

 

“Brdar je najavio promjene, ali ne zna se u ime čije politike. Promjene je najavljivao i kao član SNSD-a, SDS-a i DNS-a. Sada ih je najavio u dresu NPS-a čime na crtu izlazi SNSD-ovom kandidatu”, navodi se u tekstu ATV.

 

Brdar je političku karijeru zaista započeo kao član SNSD 2008. godine, da bi 2012. bio izabran za odbornika SDS. Potom prelazi u DNS gdje osvaja još jedan odbornički mandat, a zatim i poslanički na kompenzacionoj listi te stranke. Nakon izbora 2020. napušta Nenada Nešića i prelazi u jato Darka Banjca, koji ga kandiduje za načelnika.

 

Borba za načelničku poziciju u Dubici nije jedini razlog za sukobe između SNSD-a i NPS-a, ali jeste najveći, jer Banjac zna da mu od toga zavisi opstanak partije nakon lokalnih izbora, kao i njegova direktorska funkcija u banji Mlječanica.

 

Koliko je Darku Banjcu važna Kozarska Dubica kojom želi da potpuno ovlada, potvrđuje i činjenica da je, suprotno koalicionom dogovoru i interesima SNSD-a, svog kanidata za načelnika pokušao da nametne i u Modriči, ne bili se tako nagodio.

 

To mu očito nije uspjelo jer iz izvora bliskih lokalnom SNSD-u stižu glasovi da je Igor Dodik na neformalnim sastancima slao prijeteće poruke Banjcu da će “njegova partija nestati nakon izbora”.

 

Igor Dodik koristi svaku priliku da promoviše Igora Savkovića

 

I Banjac i Dodik mlađi u Dubici prave račun bez krčmara, jer je u igri i treći, SDS-ov kandidat za načelnika Nikola Zlojutro, koji za razliku od Brdara, nema političkih repova iz prošlosti niti političkog tutora kao Savković.

 

Javnost je već upoznata da SNSD-ovi koalicioni partneri probleme prave i u Banjaluci, gdje se podrška Ujedinjene Srpske Nenada Stevandića kupuje kroz sumnjive zamjene gradskog zemljišta. Inače, u Banjaluci više niko nikom ne vjeruje, pa je jasno da čvrstog saveza među starim partnerima u vlasti nema do objave konačnih rezultata lokalnih izbora.

 

Stevandić je i u Kneževu zaigrao na kartu vage, pa je uz SNSD-ovog kandidata, aktuelnog načelnika Gorana Borojevića, ponudio i svog, dr Nebojšu Kelemana. U Kneževu je treći kandidat iz SDS-a, Milan Sukur, koji je na prošlim izborima napravio ozbiljan rezultat sa osvojenih 38,41% glasova.

 

Slično stvari stoje i sa DEMOS-on Nedeljka Čubrilovića, koji se već sukobio oko načelničkog kandidata na Palama, kada se desila i poznata paljevina auta. Kako stvari stoje, DEMOS-ov kandidat Dejan Kojić, kojeg se Čubrilović nije htio da odrekne ni pod pritiscima, daleko bolje kotira u javnosti od SNSD-ovog Damjana Škipine. Status podrške DEMOS-a kandidatima za gradonačelnika Banjaluke i dalje je nepoznanica.

 

U obračunu na Palama paljeni automobili

 

Mnogo je primjera širom Republike Srpske koji pokazuju da unutar vladajuće koalicije traje bespoštedna borba, koju karakterišu brojna podmetanja i opstrukcije, iako se sa zvaničnih govornica šalje sasvim suprotna poruka. Borba za opstanak na političkoj sceni posvađala je do te mjere lidere vladajuće koalicije da su se neki gotovo povukli sa javne scene.

 

Nedavni napad na Milana Novitovića, direktora ŠG “Drina” Srebrenica, koji je prvobitno u medijima predstavljen kao pokušaj ubistva, na kraju se sveo na prijetnje bejzbol palicama, što upućuje na to da policija prikriva stvarne razloge za napad i pokušava ih predstaviti kao “neraščišćene imovinske odnose i dugovanja”. S obzirom na to da Novitović iza sebe ima zanimljivu istoriju kršenja zakona iz vremena kada je bio direktor pa zamjenik direktora Republičke uprave civilne zaštite, a da su šumska gazdinstva ključna za finansiranje partija u vrijeme izbora, moguće je da jedan od razloga za napad na kraju bude i njegova funkcija u ŠG “Drina” na koju je došao kao kadar Ujedinjene Srpske.

 

Prikrivene prijetnje koje Igor Dodik šalje ovih dana neposlušnim koalicionim partnerima samo su dio mehanizama koje SNSD koristi u pokušaju da suspregne jačanje partnerskih stranaka, koje u grabljenju iz budžeta javnih preduzeća i institucija kojima upravljaju njihovi kadrovi, ni malo ne zaostaje za najvećom partijom u vlasti.

 

Istinito

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *