Banjac otvoreno udario na Dodika, ne biraju se sredstva!

Aktuelno

Kampanja prije zvanične kampanje, sukobi u vladajućoj koaliciji, zloupotreba javnih resursa kroz funkcionersku kampanju, iskorištavanje zdravstvenih institucija, Crkve i narodnih zborova, kupovina glasova u najavi… Sve pobrojano je tek dio predizbornog kolaža koji se ponavlja godinama unazad.

 

Milorad Dodik je nedavno javno priznao da je njegov SNSD platio „preko 100.000 KM kazne“ i to, gle čuda, „za nešto što nisu ni znali da je kampanja“. Dodik, naravno, prosipa maglu, jer mu se može, sve dok u budžetu ima dovoljno za zagrabiti. Po običaju, nije precizan kada su pare u pitanju, jer nezvanični podaci govore da je SNSD još prije početka kampanje platio oko 140.000 KM zbog preuranjene kampanje!

 

SNSD prednjači i kada su u pitanju zloupotrebe javnih resursa, odnosno nekontrolisano trošenje budžetskog novca u gotovo svim institucijama, a naročito kroz funkcionersku kampanju. U SNSD-u, naravno, Dodik prednjači u svemu: kada treba zapjevati, ali i kada treba posegnuti rukom u predsjednički budžet.

 

Ove godine, Dodik se isprsio sa milion maraka koje je iz kabineta predsjednika, preko javnog preduzeća Putevi Srpske, prebacio lokalnom SNSD-u u Teslić, što je javno priznao i kandidat za načelnika te stranke u Tesliću, Nedeljko Kerić.

 

Iz budžeta Predsjednika Republike Srpske svojevremno je finansirao i osnivanje Ujedinjene Srpske Nenada Stevandića sa 400.000 KM i to preko Centra za prevenciju moždanog udara koji je vodio tada načelnik Klinike za neurologiju Vlado Đajić.

 

Dodik je uložio mnogo našeg novca u finansiranje satelitskih stranaka, uključujući i Narodnu partiju Srpske (NPS) Darka Banjca. Banjcu je dao direktorsku poziciju u banji Mlječanica i obezbijedio kreditiranje projekata. Ipak, čini se da je zahvalnost izostala, a politička ljubav splasnula onog trenutka kada je Banjac kandidovao Dragana Brdara za načelnika Kozarske Dubice, uprkos činjenici da i SNSD ima svog kandidata Igora Savkovića.

 

PREDIZBORNI RAT U KOZARSKOJ DUBICI

 

Koliko daleko je spreman da ide Banjac u borbi za kontrolu nad Dubicom pokazalo se i prije kampanje, a sada se otrovne strelice ispaljuju svakodnevno na predizbornim skupovima i preko društvenih mreža.

 

NPS-ov kandidat Dragan Brdar nedavno je vrijeđao aktuelnog načelnika Dubice Reljića na javnom skupu, pominjući mu i majku, a potom je preko društvenih mreža udario i na Milorada i Igora Dodika.

 

 

– Da su Dodici mogli kaznili bi me u Mlječanici, a poslije 6. oktobra ću iznijeti javno kako je radio načelnik i njegovi načelnici, zaprijetio je Brdar preko društvenih mreža pominjući stanove i hale, ali i ljubavnice SNSD-ovih funkcionera.

 

Prije Brdara, koji je njegov prethodnik na funkciji direktora Mlječanice, oglasio se i Banjac i to preko svog glavnog informatora u Dubici, Ibrahima Dizdarevića.

 

– Znaju li oni šta su Kozarčani!? Nema kod nas povlačenja. Mi kad upremo u nešto, idemo naprijed, ili svi izginemo, citirao je Dizdarević Banjca sa promocije kandidata.

 

 

Uporedo sa međusobnim napadima lokalnih funkcionera SNSD i NPS, aktivisti NPS-a na društvenim mrežama vode pravi rat, optužujući SNSD za loše stanje u Dubici, ali i za pripremu terena za kupovinu glasova i to za 300, pa čak i do 500 KM po glasaču.

 

 

I prije zvanične izborne kampanje političke partije kršile su pravila Centralne izborne komisije, iako su ona odlukom visokog predstavnika pooštrena. Ne čudi, jer su partije, naročito one u vlasti, navikle da nekažnjeno krše zakone. Zašto bi onda Izborni zakon bio izuzetak?

 

Političke partije su kampanju vodile i tokom ljeta, kada su im tradicionalni narodni zborovi bili glavna mjesta za širenje propagande, poput Kočićevog zbora na Manjači. Jelo i piće, lake muzičke note i jeftino srbovanje. I u tome je, naravno, prednjačio SNSD, jer odlazak na takva mjesta košta, ali se to lakše izdrži uz službene limuzine, helikoptere i budžetski novac.

 

SNSD PONOVO UPREGAO RAFAILA U KAMPANJU

 

Osim ove vrste okupljanja, aktuelna su bila i ona u crkvenim portama. Nije se biralo ni mjesto ni vrijeme, a cilj je što više ljudi na jednom mjestu, a da se ne plati kazna za preuranjenu kampanju. I u tome se isticao SNSD. Tako su posredstvom svojih nevladinih organizacija, a uz blagoslov crkvenih otaca, ponovo pozvali u pomoć igumana manastira Podmaine iz Crne Gore, Rafaila Boljevića, poznatog po „duhovnim“ nastupima na internetu.

 

 

Rafailo nije bježao ni od nastupa pod šatorima, a obilazio je okolinu Laktaša i Prijedora. U Prijedoru mu je domaćin bio aktuelni gradonačelnik Slobodan Javor, koji je ponovo kandidat SNSD za tu funkciju. Javor je otišao toliko daleko da je Boljevića nazvao jednim od „najvećih duhovnika Srpske pravoslavne crkve“. Ako je i bilo uz blagoslov mitropolita Jefrema, previše je napadno podilaženje monahu.

 

Formalni organizator ovih susreta bila prijedorska organizacija „Mladi za mlade“ koja djeluje u okviru Omladinskog savjeta Prijedor, koji je opet dio Omladinskog savjeta Republike Srpske, jasno pa je odakle dolaze finansije. Iz lokalnog i republičkog budžeta koji je pod kontrolom SNSD.

 

Tako se “nekim čudnim božijim tkanjem” na Preobraženje Rafailo obreo pod šatorom u Kriškovcima kod Laktaša

 

Nije ovo prvi put da je Rafailo bio prisutan na skupovima na kojima dominiraju članovi i simpatizeri SNSD, jer su slični organizovani i u Banjaluci  prije nekoliko mjeseci. Takođe, nije ni prvi, a vjerovatno ni posljedni put da SNSD u političke svrhe zloupotrebljava Crkvu i vjeru.

 

Zadržati vlast po svaku cijenu, makar i otvoreno kršeći zakone i pravila, zloupotrebljavajući sve što se zloupotrijebiti može, put je kojim odavno ide SNSD. Tako pokazuju da za njih nema suda osim njihove partije i da su sva sredstva na putu do konačnog cilja – dozvoljena!

 

Istinito

 

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *