BANJALUKA: Željeznička stanica zaključana, radnici štrajkuju glađu!

Aktuelno

Grupa radnika Željeznica Republike Srpske počela je danas tačno u podne štrajk glađu, kako su to i najavili krajem prošle sedmice.

Namjera im je bila da štrajkuju u prostorijama Željezničke stanice Banja Luka, međutim prije početka štrajka po naredbi Uprave, vrata stanice su zaključana. Ulazak u stanicu je zabranjen i štrajkačima i putnicima, pa su radnici štrajk glađu započeli ispred željezničke stanice.

Radnici traže da im se isplate četiri prevoza i tri topla obroka i da im se omogući da ovjeravaju svoje zdravstvene knjižice. Upozorili su i na katastrofalnu sistematizaciju u Željeznicama, propadanje radionica za održavanje šinskih vozila i gubljenje sertifikata standarda. Problem je, tvrde radnici, što za sve propuste niko iz Uprave ŽRS nije odgovarao.

Kako je najavljeno, štrajkačima glađu bi u toku večeri trebalo da se pridruži još 5 nezadovoljnih radnika ovog javnog preduzeća.

Trninić: Radicima ne kasne plate

Ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić smatra da je štrajk glađu željezničara potpuno neopravdan i da je riječ o politički izmanipulisanoj grupi ljudi od pojedinaca kojima smeta uspješan proces restrukturisanja “Željeznica Republike Srpske”.

Trninić tvrdi da štrajk nema veze sa pravima radnika, za koja kaže da ih niko ne ugrožava. Trninić je naglasio da je netačna informacija sindikalaca u ŽRS da željezničarima kasne plate.

– Radnici ih redovno ih primaju, nema kašnjenja. Da li je to dva dana prije datuma isplate ili poslije, to je već nešto što je normalno, rekao je Trninić. On je rekao da postoje kašnjenja u vezi sa isplatom i izmirivanjem naknada za topli obrok i prevoz.

– Uprava ŽRS to, shodno mogućnostima, isplaćuje, ali u svakom slučaju predviđeno je da se sve obaveze prema radnicima izmire u procesu restrukturisanja, kazao je Trninić.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *