Cenić: BiH je na ivici bankrota

Ekonomija

Mi ćemo ostati kao neka rupa, mračna crna mrlja u čitavom okruženju, ocijenila je Svetlana Cenić, ekonomska analitičarka, kako će se Strategija Evropske komisije za proširenje EU odraziti na status BiH.

– Po ovoj strategiji predviđeno je sticanje kandidatskog statusa 2019. Mi, međutim, sami nismo svjesni šta EU očekuje od nas jer se i ti standardi mijenjaju – od policijske reforme pa do ovih akciza. Tvrdi se za akcize da su jedan od uslova, ali one ne postoje u acquisu (pravna tekovina EU), koji je temelj pregovora i poglavlja koja se pregovaraju. Njih je neko smislio izvan svega toga. Kao jedan od uslova postavlja se Sejdić-Finci, pa se onda taj slučaj skloni, pa opet dođemo do akciza, ekonomskih problema… Ima tu jako mnogo tumaranja, što odgovara političkim elitama. U suštini ostajemo zadnji – rekla je Cenićeva za interview.ba.

Uvođenje akciza na gorivo vidi kao način popunjavanja budžeta, kako bi vladajuća struktura mogla “dalje da se kreditno zadužuje”.

– To znači da je država bila na ivici bankrota. Ako ne možeš servisirati svoje inostrane obaveze, ti si na ivici bankrota – upozorila je Svetlana Cenić.

Podsjeća da niko u početku nije htio da prizna da novac od akciza neće ići direktno u puteve, ali je nedavno o tome “progovorio” Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH i zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

– Bevanda je otvoreno rekao da novac od akciza neće direktno ići u puteve, te da će to samo biti garancija otplate kredita, jer nismo mogli plaćati ni zaostale kredite, a ne možemo dignuti nove – navela je Cenić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *