Željeznice RS pozvale štrajkače na disciplinsku komisiju

Društvo

Željeznice Republike Srpske pokrenule su disciplinski postupak protiv osmorice štrajkača glađu, na kojem treba da bude utvrđena njihova eventualna odgovornost za kršenje Zakona o štrajku.

Iako Zakon o štrajku ne propisuje nikakve kazne za štrajk glađu, radnici Željeznica tvrde da su upravo zbog toga pozvani pred disciplinsku komisiju.
U dokumentu koji su dobili od Inspekcije rada piše da je štrajk organizovan suprotno odredbama Zakona o štrajku.

-Sad se nama lomi kičma zato što nam još niko nije poslao koji član i tačku Zakona o štrajku smo prekršili. Ministarstvo rada, Inspekcija rada, niko nam ne dostavlja dokument u kom piše gdje smo to prekršili Zakon o štrajku, niko ni jednu tačku nije našao, kategoričan je jedan od štrajkača Boris Šukalo.

On kaže da su u slučaju otkaza spremni i na radikalnijee mjere nego što su ih do sada preduzimali.

-Ako nas osam dobije otkaz, maksimalno angažovan će biti sindikat. Imamo 900 članova i mogu samo reći da očekuju neočekivano, poručuje Šukalo.


Radnici pretpostavljaju da kroz disciplinski postupak pokušavaju da ih sklone iz Željeznica, da ne bi bili loš primjer ostalima.

-Kad se to sumira dolazimo do zaključka da oni od radnika hoće da naprave roba i da radnik nema nikakva prava, da je samo potrošna roba koju oni troše kako žele, kaže radnik Željeznica Zoran Ćućić.

Iz Uprave ŽRS tvrde da se disciplinski postupci ne vode zbog štrajka, već odsustvovanja s posla dužeg od tri dana i da je sve u skladu sa Zakonom o radu.

Disciplinski postupak protiv osam radnika Željeznica, koji su štrajkaovali glađu, zakazan je za 8. decembar u Službi za imovinsko pravne i stambene poslove u Doboju.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *