Vukovi napadaju stada ovaca u Vrbljanima, mještani u strahu (FOTO)

Društvo

Mještani Vrbljana, sela u opštini Ribnik, ovih dana strahuju od najezde vukova koji napadaju njihova stada i ubijaju na desetine ovaca.

U posljednjih mjesec dana vukovi su napali stada ovaca u naseljima Strajnići i Delibrdo u Gornjim Vrbljanima i nanijeli veliku materijalnu štetu stočarima ovog kraja.

Polovinom novembra čopor vukova napao je u stado Draženka Jokića iz mjesta Delibrda u Gornjim Vrbljanima i zaklao osam ovaca. Stariji mještani kažu da ne pamte ovakav pokolj ovaca.

– Vukovi su se pojavili u manjim čoporima, po tri-čertiri najmanje. Bio sam očevidac njihovih napada kakvi se ne pamte u posljednjih 20 i više godina. Sada, mjesec-dva dana unazad, pojavili su se opet, kaže Blaže Babić , mještanin Gornjih Vrbljana.

Vukovi su krvoločni i napadaju u “trojkama”. Slavko Despotović, ovčar iz Resinovače, imao je sreće da spasi svoje stado.

– Proljetos su mi vukovi napali ovce. Dva vuka su ušla u sred stada. Uspio sam da spasim ovna, ali je drugi vuk udavio ovcu, kaže Slavko.

Iz lovačkog udruženja Ribnik najezdu vukova objašnjavaju kao posljedicu manjka hrane u prirodi. Uplašeni Vrbljanci obratili su se i opštinskoj upravi Ribnik sa zahtjevom da im se pomogne da nadoknade nastalu štetu.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *