Zatvaraju se ambulante u Adi i Kuljanima

Društvo

Zbog malog broja registrovanih pacijenata, ambulante porodične medicine u banjalučkim naseljima Kuljani i Ada, kako nezvanično saznajemo, prestaće s radom od 1. januara iduće godine.

Kako saznajemo, menadžment Doma zdravlja i Gradska uprava, u čijoj je nadležnost zdravstvena zaštita na nivou grada, donijeli su ovakvu odluku, jer ni poslije više apela za dodatnu registraciju, u ovim ambulantama nije povećan broj registrovanih pacijenata, koji je i do deset puta manji od zakonskog minimuma.

“U proteklih nekoliko mjeseci Gradska uprava i Dom zdravlja u više navrata apelovali su na stanovnike ovih naselja da se registruju u nastojanju da se i sa minimumom potrebnih uslova obezbjedi njihov opstanak. Uprkos tim naporima, u Adi je i dalje registrovano samo oko 200 pacijenata, iako zakon propisuje da ih mora biti najmanje 2.000 da bi ambulanta mogla ostati u životu”, kaže naš izvor.

Poslije zatvaranja ove ustanove, mještani Ade zdravstvenu zaštitu moći će ostvarivati u obližnjoj ambulanti u naselju Vrbanja.

U proteklih nekoliko mjeseci nije značajnije povećan broj registrovanih ni u ambulanti u Kuljanima, koja ima duplo manje pacijenata u odnosu na zakonski minimum, odnosno njih oko 1.000. Iz tog razloga donesena je odluka o zatvaranju i ove ambulante, a mještani Kuljana zdravstvenu zaštitu ostvarivaće u ambulanti u obližnjim Zalužanima.

Pored ovih ambulanti, u proteklih nekoliko mjeseci su, po nalogu Odjeljenja za obrazovanje, omladinu, zdravstvo i sport, analizirani uslovi za nastavak rada i ostalih ambulanti koje rade u zakupljenim poslovnim prostorima, i to onih na Paprikovcu, u Šargovcu i Česmi.

Prema zaključku resornog odjeljenja, navedene ambulante nastaviće s radom i u narednom periodu.

Raspored rada ambulanti u Česmi i Motikama biće promijenjen od 1. januara iduće godine. Prema novom rasporedu, ambulanta u Česmi radiće tri dana sedmično, i to ponedeljkom, srijedom i petkom, dok će ambulanta u Motikama raditi dva dana sedmično, utorkom i četvrtkom.

nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *