Banjaluka: Izgubljene hiljade maraka zbog izdavanja poslovnih prostora ispod cijene

Društvo

Grad Banjaluka, u kome je SNSD godinama na vlasti, iznajmio je u zakup vlastite poslovne prostore Gradskom odboru SNSD u Aleji Svetog Save, za godišnju naknadu od svega 2.905 KM i Gradskom odboru DNS u istoj ulici za godišnju naknadu od 3.022 KM.

Drugim riječima, SNSD je Gradu plaćao mjesečnu rentu od 242 KM za prostor površine 149 m² .

Cijena kvadrata poslovnog prostora u ovom, atraktivnom, dijelu Banje Luke iznosi 20 KM po kvadratnom metru, što znači da je SNSD za cijelu godinu dana platio tek jednu mjesečnu kiriju, odnosno da je Grad Banja Luka mogao u gradski budžet inkasirati dodatnih 24.585 KM da je izdavao prostor po srednjoj cijeni kvadrata od 15 maraka.

Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine Grada Bijeljina nema evidenciju da je nekoj političkoj partiji izdat bilo kakav poslovni prostor u vlasništvu Grada Bijeljina.

Grad Mostar iznajmljuje prostore Stranci demokratske akcije i Hrvatskoj stranci prava BiH, ali nisu željeli da kažu po kojoj cijeni.

Besplatan opštinski prostor za stranke u vlasti

Stranke koje nisu „zaobilaznim putem“ došle do imovine, zapravo nemaju ni potrebe da je kupuju u gradovima i opštinama u kojima su one na vlasti. Od lokalne vlasti su dobili atraktivne lokalne po mizernim cijenama.

Izmjenama Zakona o finansiranju političkih stranaka partijama je dozvoljeno da koriste opštinske prostorije bez plaćanja naknade. Ovom ubačenom odredbom napravljen je izuzetak od okvirne zabrane strankama da primaju donacije od javnih institucija.

Stranke tako svoje prostorije iznajmljuju privatnicima ili čak ljutim političkim protivnicima, a istovremeno „rentiraju“ opštinske prostorije bez marke naknade ili po cijenama koje su daleko ispod tržišne.

U Izvještaju Centralne izborne komisije o pregledanom stanju finansijskog poslovanja političkih stranaka u 2015. godini navodi se da je SDP bez naknade koristio prostore u Bosanskoj Krupi, Gradačcu, Ilijašu, Jablanici, Novom Sarajevu. Stranka Nermina Nikšića korištenje ovih prostora nije knjižila kao nenovčane donacije što je zakonska obaveza. SDP BiH je u Gračanici i Doboju izdavao prostor za koji ne posjeduju relevantne dokaze o vlasništvu. Na osnovu tog rentanja zaradili su 1.700 KM.

SNSD je bez naknade koristio prostore u Srebrenici i Palama. Prostor na Palama je u vlasništvu Udruženja izbjeglih i raseljenih lica. Dodikova stranka je tokom 2015. godine koristila prostorije opštine Nevesinje i to za nevjerovatnih 360 maraka godišnje, odnosno za 30 maraka mjesečno!

SDA je bez naknade koristila prostorije u opštinama Bosanska Krupa, Gradačac, Hadžići, Fojnica, Jablanica, Foča-Ustikolina, Ilijaš, Novo Sarajevo i Stari Grad.

Capital.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *