Od Geodetske uprave RS Mićo Mićić za četiri godine uzme 470.000 KM

Društvo

U centru medijske pažnje početkom godine našao se i aktuelni gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić (SDS), koji je porodični poslovni prostor izdao pod zakup Poslovnoj jedinici Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS za 9.603 KM mjesečno.

Da je izdavanje poslovnih prostora pod zakup odavno postalo unosan biznis u BiH, potvrđuju brojni primjeri, ali najkarakterističniji su oni koje masno plaćaju građani, jer se kirije za smještaj brojnih institucija vlasti pokrivaju budžetskim parama. S druge strane, vlasti nas stalno kreditno zadužuju da bi osigurale budžetsku stabilnost.

Porodični prostor

Tako, naprimjer, visina zakupa poslovnog prostora za potrebe smještaja samo tri entitetske institucije u Bijeljini u posljednje vrijeme izaziva ogromnu medijsku pažnju i negativne reakcije građana, jer ih te tri kirije godišnje koštaju više od 350.000 KM.

Naime, mjesečni zakup podrumskog i poslovnog prostora za Upravu geodetskih i imovinskopravnih odnosa RS, odnosno njenu Poslovnu jedinicu Bijeljina, poreske obveznike Republike Srpske košta 9.603 KM. Za kiriju bijeljinskog Područnog odjeljenja Inspektorata RS mjesečno se izdvaja 9.359 KM, a još 9.213 KM košta podstanarstvo Okružnog privrednog suda u Bijeljini.

Mićićev kompleks u Ul. Dušana Baranina u Bijeljini, gdje je smještena PJ Geodetske uprave RS za 9.603 KM mjesečno

Javnost je zainteresovana i za to ko su vlasnici ovih poslovnih prostora koji na ovaj način ubiru basnoslovnu zaradu. Naravno i tu se dolazi do dokaza o političkoj sprezi vlasti i privilegiranih moćnika koji ogromno bogatstvo stječu na račun poreskih obveznika.

U centru medijske pažnje početkom godine našao se i aktuelni gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić (SDS), koji je porodični poslovni prostor izdao pod zakup Poslovnoj jedinici Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS za 9.603 KM mjesečno.

Mićić je, naime, s ovom upravom potpisao četverogodišnji ugovor, što bi mu trebalo donijeti čak 470.000 KM zarade.

Sam Mićić o ovom slučaju samo je kratko rekao da su svi navodi zlonamjerno intonirani i da ga neko želi u javnosti predstaviti kao lopova.

Udružene snage

Ranijih godina, inače, prilikom izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa u ulici Dušana Baranina u Bijeljini Mićić je uporno ponavljao da je potpuno čist pred zakonom, da udružuje svoje zemljište i kapital sa suinvestitorom, preduzećem “Trifunčević”, kako bi izgradio poslovno-stambeni objekt.

Zgrada u kojoj je poslovni prostor koji preduzeće “Trifunčević” izdaje Okružnom privrednom sudu: 9.213 KM mjesečno

A preduzeće “Trifunčević” je, pak, zakupodavac poslovnog prostora površine 225 kvadratnih metara, u kojem je smješten Okružni privredni sud za 9.213 KM mjesečno, što će reći da godišnje taj iznos dostiže 110.565 KM.

Kako se za ovaj sud zakupnina plaća još od 1. maja 2010. godine, kada je Okružni privredni sud i formiran u Bijeljini, nije teško izračunati da je “Trifunčević” za posljednjih sedam godina samo na ime ovog zakupa inkasirao više od 770.000 KM!

Mitroviću više od 8.000 KM mjesečno

Ništa manje nije apsurdan ni primjer plaćanja podstanarstva za Područno odjeljenje Inspektorata RS u Bijeljini, u što je do sada iz budžeta dato više od 650.000 KM. Ono je smješteno u prostorijama kompanije “Oktan promet”, koja je vlasništvo poslanika u Narodnoj skupštini RS Vojina Mitrovića, te se njemu za ovu kiriju iz budžeta RS plaća više od osam hiljada maraka mjesečno. Mitrović je, inače, poznat i po tome da je u svom imovinskom kartonu naveo da posjeduje imovinu vrijednu 66,6 miliona KM.

Dušanka Makivić, portparol u Inspektoratu RS, kazala je da je prvi ugovor o zakupu 400 kvadratnih metara poslovnog prostora s “Oktan prometom” zaključen 30. decembra 2009. godine na iznos od 5.700 KM mjesečno.

Aneksom iz maja 2017. godine površina zakupljenog prostora je povećana na 431 kvadrat, a cijena mjesečne kirije na 6.141 KM.
Drugi aneks ugovora uslijedio je od 1. januara ove godine te je zakupljena površina povećana na 475 kvadratnih metara, a zakupnina na 8.189 KM mjesečno, dok se na ime zakupa skladišnog prostora od 100 kvadrata iz budžeta izdvaja dodatnih 1.170 KM mjesečno.

Makivić pojašnjava da zakupnina obuhvata i sve režijske troškove (grijanje, električna energija, odvoz smeća, voda), te da je u cijenu uračunat PDV i porez na nepokretnosti. Zakupodavac se obavezao da će omogućiti korištenje parking prostora za službena vozila Inspektorata, kao i salu za sastanke, po potrebi.

– Pitanje smještaja je izuzetno kompleksno i u proteklih deset godina nastojali smo uz podršku Vlade RS da nađemo mogućnosti za postepeno rješavanje ovog problema. Osigurali smo poslovni prostor za potrebe Uprave i Područnog odjeljenja Banja Luka, kao najvećeg. Za potrebe smještaja Područnog odjeljenja Istočno Sarajevo i Odsjeka Bileća koriste se prostorije koje su u vlasništvu Vlade RS, a za smještaj Područnog odjeljenja Doboj prostorije koje su u vlasništvu APIF-a, gdje se plaćaju samo režijski troškovi. Za smještaj područnih odjeljenja u Prijedoru, Bijeljini i Trebinju plaća se zakup – pojasnila je Makivić.

Avaz.ba/Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *