Demobilisani borci postaju socijalni slučajevi

Društvo

Na području Bijeljine sve je veći broj demobilisanih boraca u stanju socijalne potrebe, a samo u januaru gradskom Odjeljenju za boračko-invalidsku zaštitu podneseno je 127 zahtjeva za pomoć, rekao je načelnik Odjeljenja Radomir Marjanović.

“Broj zahtjeva za isplatu jednokratne pomoći povećava se iz godine u godinu. Svakodnevno nam se javljaju lica iz boračkih kategorija koja traže pomoć, a kao najčešći razlog navode tešku materijalnu situaciju”, ističe Marjanović.

On navodi da je lani Odjeljenju podneseno blizu 900 zahtjeva, od čega je 560 riješeno pozitivno.

U Odjeljenju kažu da su prošle godine radili sitne intervencije na pet kuća, a planom je isti posao predviđen i za ovu godinu. Završen je otkup 190 stanova u kojima žive boračke kategorije, a na otkup čeka još oko 20 stanova.

Tokom januara Odjeljenje za boračko-invalidsku zaštitu isplatilo je, kako kažu, za 18 porodica po 500 KM za troškove sahrane članova porodica poginulih, kao i sredstva za nabavku udžbenika za djecu poginulih boraca.

I u gradskoj Boračkoj organizaciji kažu da su svjesni teškog položaja demobilisanih boraca jer se svakodnevno javljaju tražeći pomoć.

Radan Ostojić iz Boračke organizacije navodi da demobilisane borce muči problem stambenog zbrinjavanja.

“U zahtjevima upućenim nadležnim organima traže pomoć za adaptaciju stambenog prostora, a određen broj njih nema obezbijeđen ni krov nad glavom”, ističe Ostojić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *