Švedska podržava evropski put BiH sa 35 miliona KM

Društvo

Švedska je prisutna u BiH kako bi je podržala na putu ka EU, sa fokusom na vladavini prava, rodnoj ravnopravnosti i zaštiti okoline, izjavio je danas u Sarajevu ambasador Švedske u BiH Anderson Hagelberg.

“Angažman Švedske prisutan je i u mnogim drugim sektorima, kao što su poljoprivreda, preduzetništvo, lokalna uprava, poreska uprava, te civilno društvo, a iznos pomoći za ovu godinu je 35 miliona KM”, rekao je Hagelberg.

On je naveo da politički lideri u BiH moraju da pokažu predanost u primjeni vladavine prava, reformskoj agendi, procesima EU integracija i, u skoroj budućnosti, reformi izbornog procesa.

“Može se reći da je podrška Švedske uslovljena stvaranjem rezultata i političkim napretkom u BiH. U ovom slučaju, političko vođstvo ima ključnu ulogu”, istakao je Hagelberg tokom neformalnog sastanka sa novinarima.

Navodeći da se uloga Švedske u BiH zasniva na dugogodišnjoj tradiciji bliske saradnje, on je naglasio da je 100.000 lica porijeklom iz BiH nastanjeno u Švedskoj i da daju doprinos ne samo švedskom društvu, nego i BiH, te odnosima dvije zemlje.

Na političkom nivou, kaže Hagelberg, Švedska je glavni promoter proširenja EU za zapadni Balkan, uključujući BiH.

“Stanovnici BiH od svojih predstavnika očekuju da bude postignuto članstvo u EU. Upravo zbog toga politički lideri u BiH treba da odgovore na ta očekivanja kroz hrabar i vrijedan rad u oblasti vladavine prava i reformske agende. U skoroj budućnosti odluka o izmjeni Izbornog zakona je neophodna”, kaže Hagelberg.

On je dodao da Švedska i međunarodna zajednica nisu u mogućnosti da riješe unutrašnje političke probleme u BiH, ali da su voljni da nastave da pružaju podršku političkim liderima na svim nivoima, kako bi bila pronađena rješenja i postignut napredak.

Istakavši da je od sredine devedesetih godina prošlog vijeka do danas Švedska uložila u BiH milijardu KM, Hagelberg je rekao da je podrška BiH određena važećom švedskom reformskom strategijom saradnje za istočnu Evropu, zapadni Balkan i Tursku, za period 2014-2020. godina.

Hagelberg je naveo da zabrinjava činjenica da projekat novog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru i državni zatvor u opštini Istočna Ilidža još nisu realizovani.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *