Doktori tužili 36 direktora bolnica i domova zdravlja

Društvo

Strukovni sindikat doktora medicine RS uputio je danas nadležnim okružnim tužilaštvima u Srpskoj krivične prijave protiv 36 direktora bolnice i domova zdravlja, zbog, kako navode, osnova sumnje da su kao odgovorna lica počinila krivična djela protiv prava po osnovu rada, odnosno utaje poreza i doprinosa koja su utvrđena Krivičnim zakonikom RS.

Iz SSDM saopštili su da su krivične prijave podnesene na osnovu ranijih odluka Skupštine i Glavnog odbora ovog sindikata da se prijave svi direktori za koje se utvrdi da u proteklom periodu nisu izvršili svoju zakonsku obavezu uplate pripadajućih poreza i obaveznih doprinosa po osnovu tri i više neto plata, a kako je to Krivičnim zakonikom utvrđeno za navedena krivična djela.

– Uz krivične prijave dostavljeni su i potrebni dokazi i obavještenja o dugovanjima javnih zdravstvenih ustanova po osnovu neuplaćenih poreza i obaveznih doprinosa, a prikupljena su i potrebna obavještenja i od Fonda zdravstvenog osiguranja RS, da je Fond izvršio sve obaveze po osnovu do sada zaključenih ugovora o finansiranju navedenih javnih zdravstvenih ustanova. To dokazuje da su prijavljeni direktori imali na raspolaganju potrebna finansijska sredstva za uplatu poreza i obaveznih doprinosa. Očekujemo da će nadležna okružna tužilaštva uzeti u rad navedene krivične prijave i sa njima postupati u skladu sa Zakonom – navodi se u saopštenju.

Iz SSDM podsjećaju da su još u julu 2017. godine podnijeli tri krivične prijave za ista krivična djela, i to protiv direktora Univerzitetskog kliničkog centra RS i direktora bolnica u Istočnom Sarajevu i Doboju, a za koje, kako isitču, do sada od nadležnih tužilaštava nisu dobili obavještenja o statusu ovih krivičnih prijava.

– Prema podacima Fonda PIO RS ukupna dugovanja javnih zdravstvenih ustanova, samo po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje su na dan 31. decembra 2017. iznosila 121.286.475 KM i ista su bila veća za 17.852.309 KM u odnosu na dugovanja prema ovom Fondu u istom periodu 2016 – kažu u SSDM.

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *