Mladi sa invaliditetom nezadovoljni mogućnostima u Banjaluci

Društvo

Više od 95 odsto mladih smatra da osobama sa invaliditetom nije omogućeno nesmetano obavljanje svakodnevnih aktivnosti u gradu.

Pokazala je ovo anketa Omladinske politike grada Banjaluka, u kojoj su se omladinci, između ostalog, bavili i položajem osoba sa invaliditetom.

Na pitanja “Da li su Vam, po osnovu Vašeg invaliditeta, dostupne neke usluge u zajednici?”, više od 95 odsto ispitanika odgovorilo je sa je ne.

S obzirom na to da su na pitanje odgovarale i osobe sa invaliditetom, ali i ostali građani, vidi se da ovaj problem i te kako jasan svima.

“Odgovor na ovo pitanje je veoma značajan jer ogromna većina ispitanika smatra da osobe sa invaliditetom nemaju pristup nekim uslugama u zajednici. Takav stav implicira da je problem dostupnosti usluga u zajednici prepoznat, ne samo od strane osoba sa invaliditetom, nego i od ostalih građana”, navodi se u Omladinskoj politici.

Kao veliki problemi navode se arhitektonske barijere za osobe u kolicima, a u pitanje se dovodi i obrazovanje.

Studenti s invaliditetom u RS upisuju fakultete koji su im pristupačni, a ne one koje bi voljeli, jer mnogobrojne arhitektonske barijere svakodnevno otežavaju kretanje.

“Potrebno je da se obezbijede efikasni sistemi društvene podrške kako bi se zadovoljile potrebe lica sa invaliditetom. Za to je potrebno koristiti postojeće i razvijati nove resurse sistema”, stoji u ovom dokumentu.

Naglašeno je da, iako mali broj lica sa invaliditetom prima novčanu pomoć, ne može se reći da osobe sa invaliditetom žive u zadovoljavajućim uslovima.

“Novčani cenzusi za pomoć su izuzetno niski i ne uvažavaju činjenicu da su životni troškovi osoba sa invaliditetom znatno veći od troškova osoba koje nemaju invaliditet. Zato je potrebno da se Grad aktivnije uključi u saznavanje potreba omladine sa invaliditetom i da na neposredan način nađe načine da poboljša njen položaj, krenuvši od direktne finansijske ili nefinansijske pomoći”, predlažu kao rješnje u Savjetu omladinskih organizacija Banjaluka.

 

Srpska Info

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *