Otvorena vrata banjalučke Eko toplane, ali samo za SNSD!

Društvo

Događaj koji je najavljen kao “Otvorena vrata” na kraju se pretvorio u stranački skup, jer su članovi SNSD Banjaluka pozivani SMS porukama da dođu u obilazak nove toplane na biomasu.

U susret završetku prve sezone grijanja otkako je grijanje preuzelo preduzeće “Eko toplane” Banjaluka, danas je organizovana posjeta predstavnika mjesnih zajednica i zajednica etažnih vlasnika novoj toplani.

– Na ovaj način, direktnim kontaktima osluškujemo potrebe građana, a sve u cilju pružanja maksimalnog komfora života svim korisnicima gradskog toplifikacionog sistema, navedeno je u saopštenju iz “Eko toplane” d.o.o. Banjaluka.

– Poslije današnjeg obilaska nove toplane u Banjaluci, možemo bez ustezanja reći našim sugrađanima da je u pitanju jedan nadasve savremen sistem, koji će bez sumnje davati odlične rezultate i obezbijediti kvalitetnu uslugu. Pošto je stari energent, mazut zamijenjen biomasom, a Eko toplane imaju ugovor na deset godina sa JP „Šume Srpske“, najvažnije je da će Banjalučani imati sigurno snabdijevnje toplotnom energijom, bez straha da će doći do nestašice energenta, istakao je predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Borik 2 Drago Dragić.

Uvjeren je da će se u narednom periodu i korisnici koji su se ranije isključili sa gradskog toplifikacionog sistema, vratiti na sistem gradskog grijanja.

– Veoma je važno da građani imaju razvijenu svijest o redovnom izmirivanju računa, jer se na taj način jačaju kapaciteti i omogućava uredna isporuka toplotne energije i nabavka sirovine, kazao je Dragić.

Posljednja rečenica i otkriva stvarni povod današnje posjete, jer građani Banjaluke odbijaju da plate račune novoj toplani koji su znatno uvećani u odnosu na prethodnu godinu, pogotovo za imaoce kalorimetara.

Da bi ublažili negodovanje građana zbog novog tarifnog sistema i lošeg grijanja uprkos hvaljenom projektu toplane na biomasu, sasvim izvjesno, gradske vlasti su organizovale današnju posjetu.

Poziv članstvu SNSD da dođe u novu toplanu uputio je Radovan Grajić, predsjednik Rejonskog odbora 1, predsjednik Mjesnog odbora Centar 1-5 i član Gradskog odbora SNSD-a Banja Luka.

Ovaj bivši bezbjednjak zaposlen je u Ministartstvu za izbjeglice i raseljena lica u Vladi Republike Srpske na mjestu pomoćnika ministra u Resoru za planiranje, projektovanje i poslove upravljanja smještajnim kapacitetima u okviru Odjeljenja za povratak, obnovu i rekonstrukciju.

Iako nisu bili pozvani, u posjetu su došli i predstavnici opozicije. U obilazak je došao i odbornik PDP u Skupštini Grada Draško Stanivuković.

– Kažu da su pozvani svi predstavnici mjesnih zajednica, ali oni koji nisu su izabrani od strane građana i ne predstavljaju vlast i imaju neko drugo mišljenje, danas ovde nisu došli. Ovo je toplana svih građana grada Banjaluka i potrebno je da se otvori za sve i za medije, kategoričan je Stanivuković.

U kritici na račun ponašanja rukovodstva nove toplane i Grada pridružio mu se i predsjednik GO SDS Banjaluka Mladen Kajkut.

– Mislim da nije korektno što nisu svi pozvani koji su zainteresovani, s obzirom da sam i ja dobio poruku da su pozvani članovi SNSD. Mislim da je ovo toplana svih građana, a ne samo SNSD-a, ističe Kajkut.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, koji je u vrijeme posjete sadio kestene sa srednjoškolcima, tvrdi da nije upućen i da ne zna ko je pozvan, niti ko je organizovao dane otvorenih vrata u Eko toplani. Podsjeća da je SNSD pobijedio na izborima za mjesne zajednice u Banjaluci i to u 53 od 57 mjesnih zajednica, pa otud i veliki broj SNSD-ovaca u obilasku.

– To morate pitati Eko toplanu kakav događaj su organizovali. Grad nije imao organizaciju oko toga, to je preduzeće koje samostalno posluje. Ako je riječ o mjesnim zajednicama, tamo su bili izbori prošle godine i ko je pobijedio, pobijedio je, kaže Radojičić.

Odbornik Partije “Sloboda” u gradskoj Skupštini Milenko Jaćimović ističe da je ponašanje rukovodstva nove toplane i Gradske uprave samo još jedna potvrda njihove bahatosti.

-To još jednom pokazuje da je neko novcem građana grada Banjaluka napravio privatno preduzeće i sad se ovim činom dokazuje da je to privatno preduzeće sumnjivih lica. Činjenica da oni danas nisu pozvali ni odornike opozicije ni drugih partija, niti novinare pokazuje još jedan čin kriminalizacije samog projekta Eko toplane, kategoričan je Jaćimović.

Grad Banjaluka je skupštinskom odlukom povjerio obavljanje komunalne djelatnosti preduzeću “Eko toplane” od 1. februara ove godine.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *