BOBAR BANKA: Zakon o stečaju dolijeva ulje na vatru nepravde

Društvo

Rok za prijavljivanje potraživanja u Bobar banci, uz dokaze i uplatu sudske takse od 1% vrijednosti je 15. mart. Problem je u tome što bivšim komitentima niko ne garantuje da će doći do svog novca.

U Bobar banci je 24. januara ove godine otvoren stečajni postupak, nakon čega je stečajni upravnik Lazo Đurđević pozvao je sve povjerioce da prijave svoja potraživanja.

Zakon o stečaju propisuje da se uz prijavu i dokaz o osnovanosti potraživanja, uplati i sudska taksa u iznosu od 1% vrijednosti potraživanja.

Banjalučanin, koji je želio da ostane anoniman, na svojim računima u Bobar Banci imao je ukupno 115.956,43 KM, od čega mu je isplaćen garantovani depozit od 50.000 KM. Po osnovu oročenog depozita i pripadajuće kamate potražuje još 65.956,43 KM, za šta bi trebalo da na osnovu Zakona o stečaju uplati sudsku taksu od 659,56 KM.

-Uzeli su mi moj novac i sada još treba da platim da mi ga vrate, ogorčen je bivši komitent Bobar banke.

Ovo je samo jedan od primjera posljedica nerada Agencije za bankarstvo RS, koja nije na vrijeme reagovala i spriječila kriminal u Bobar banci, koji je na kraju doveo do njenog kraha.

Država, koja je garant svih depozita, ogradila se zakonom, što znači sa du sigurni samo depoziti do 50.000 KM.

Ekonimista Zoran Pavlović ističe nedostatke u Zakonu o stečaju, jer je veliko pitanje koliko će se zaista sredstava naplatiti u prodaji imovine Bobar banke, jer to može da bude i manje nego što će biti uplaćeno sudovima.

-Mislim da je možda vrijeme da se izvrši revizija Zakona o stečaju  u kojem bi se u slučaju ovako velikih iznosa napravila korekcija zakona, jer nije pošteno dovesti ljude u situaciiju da treba da uplate dodatna sredstva, a da ta sredstva vrlo vjerovatno neće ni dobiti nazad kod raspodjele onoga što će biti naplaćeno prodajom imovine stečajnog dužnika, kaže Pavlović.

Rok za prijavljivanje potraživanja u Bobar banci, uz dokaze i uplatu sudske takse je 15. mart. Problem je u tome što bivšim komitentima Bobar banke niko ne garantuje da će doći do svog novca.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *