Neće biti povećanja penzija u RS

Društvo

Odbor za praćenje stanja u penzijsko-invalidskom osiguranju zaključio je da je Vlada Republike Srpske apsolutno ignorisala zaključak Narodne skupštine po kojem je do povećanja penzija u Republici Srpskoj trebalo doći 1 januara ove godine. Penzioneri su ogorčeni, ne najavljuju proteste, ali je jasno da kao opcija nije ni to isključeno.

Vlada nije ispoštovala zaključak skupštine o vanrednom povećanju penzija u Srpskoj od prvog januara ove godine. Skupštinski resorni odbor upozorio je Vladu i zatražio da se hitno izjasni na temu povećanja penzija.

Ministar finansija Zoran Tegeltija, kako javlja novinar BN televizije, bio je na odboru ali nije sačekao novinare.

Tegeltija nije ni pred članovima odbora mogao da kaže kada će doći do povećanja penzija.

Očigledno je da Vlada ne želi da ispoštuje zaključak skupštine, tvrdi opozicija.

– Na djelu je klasično nepoštovanje živih ljudi, ali i institucije Narodne skupštine – tvrdi odbornik NDP-a Zdravko Krsmanović.

Penzioneri su najavili da će istrajati u zahtjevu za povećanjem penzije od 3 do 5 odsto.

Predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske Rade Rakulj optužio je i skupštinu da je u proteklih dvadeset godina dijelila “privilegovana prava” za koja sada nema novca.

O daljim koracima penzionera, prema njegovim riječima, znaće se tek nakon što prođe rok koji su ostavili Vladi.

“Moram da vas podsjetim da su penzioneri u proteklim godinama smjenjivali Vladu. Ne želim da kažem da je sada takvo razmišljanje.” rekao je nakon sjednice skupštinskog odbora Rakulj.

Narodna skupština Republike Srpske je prošle godine, uoči lokalnih izbora, donijela jednoglasno zaključak da se penzionerima u RS od prvog januara povećaju penzije.

Priča o povećanju penzija bila je još jedna u nizu praznih obećanja i manipulisanja sa najugorženijom kategorijom stanovništva.

(BN televizija)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *